Poslanci změnili ústavu, Melčák opět vyhrožuje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Poslanci změnili ústavu, Melčák opět vyhrožuje

Miloš Melčák
Miloš Melčák (ČTK/Igor Zehl)

5:00 – Poslanci včera schválili ústavní novelu o svém rozpuštění. Vzápětí ji podpořil i Senát. Sněmovna by tak mohla být prezidentem rozpuštěna už příští úterý s tím, že Klaus vyhlásí nové předčasné volby na 6. a 7. listopadu. Možná ale bude vše jinak. Nezařazený poslanec Miloš Melčák si totiž myslí, že i nová změna ústavy je protiústavní, a chystá další stížnost. Volby tak nemusejí být ani v listopadu, ale až příští rok na jaře.

Po čtvrtečním verdiktu Ústavního soudu se zdá, že Melčák by s novou stížností mohl uspět znovu. Souhlasí s ním další nezařazený kolega, bývalý člen ODS Juraj Raninec. Vadí jim zpětná účinnost nového zákona, který by měnil daná pravidla na čtyřleté funkční období Sněmovny. Změna ústavy by podle nich měla platit až od dalšího volebního období. „Měli by si pořádně přečíst rozhodnutí soudu, zamyslet se a pracovat,“ řekl Melčák serveru Tyden.cz.

Předsedové obou nejsilnějších stran – ČSSD a ODS – si ale myslí, že novela je v pořádku a Melčák by už se stížností neuspěl. Předseda lidovců Cyril Svoboda se však obává, co by nastalo, kdyby Melčák podal stížnost, Sněmovna se rozpustila a soud rozhodl, že zákon neplatí. Sněmovna by nebyla a její pravomoci by měl zřejmě až do jara 2010 Senát. „Nastal by neřešitelný chaos,“ řekl Svoboda. A doplnil, že pokud Melčák stížnost podá, většina jeho strany nezvedne v úterý ruku pro rozpuštění. Učiní tak až poté, co bude jasné, že zákon je »čistý« – tedy že je podle Ústavního soudu platný. Svoboda řekl, že mu stačí i Melčákovo čestné slovo, že stížnost nepodá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.