Politická šaškárna Nejdříve vajíčka, pak šutry a teď - Volby nebudou?! Může za to Melčák! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Politická šaškárna Nejdříve vajíčka, pak šutry a teď - Volby nebudou?! Může za to Melčák!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Tohle je možné snad jen v Česku! Předčasné volby do Sněmovny, které měly proběhnout 9. a 10. října, zřejmě nebudou! Ústavní soud totiž včera odložil vykonatelnost rozhodnutí prezidenta o jejich vyhlášení na základě stížnosti přeběhlého poslance Miloše Melčáka.

Tohle je možné snad jen v Česku! Předčasné volby do Sněmovny, které měly proběhnout 9. a 10. října, zřejmě nebudou! Ústavní soud totiž včera odložil vykonatelnost rozhodnutí prezidenta o jejich vyhlášení na základě stížnosti přeběhlého poslance Miloše Melčáka. Teď bude soud rozhodovat, jestli jsou Melčákovy námitky oprávněné a zda předčasné volby úplně nezruší. Ale do října to nestihne! „Když uvážíme kroky, které budou nyní následovat, je jasné, že to do října není možné stihnout, to prostě nejde,“ řekla místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová. A politici zuří!

„Jde o aktivistický a bezprecedentní krok, který bude mít zásadní dopad na politický systém v naší zemi, kde podle Ústavy České republiky zákonodárná moc náleží Parlamentu. Jeho důsledky je v této chvíli obtížné předvídat,“ uvedlvčera prezident Václav Klaus.

Názory dalších politiků byly podobné. „Pokládám to za neodpovědné, kdyby to bylo možné, tak protiústavní. Rozhodnutí je nejasné, nedává perspektivu řešení, počkám si na právní rozbory. Neznamená to, že bychom přerušovali kampaň,“ řekl šéf ODS Mirek Topolánek. „Je to bezprecedentní rozhodnutí,“ přidal se šéf ČSSD Paroubek.

Co bude dál?

To včera přesně nikdo nevěděl. Podle místopředsedkyně Ústavního soudu Elišky Wagnerové ale soudci o Melčákově stížnosti do října vůbec nestihnou rozhodnout. „Pokud soud nerozhodne příští týden, volby v říjnu nejsou úplně pravděpodobné,“ řekl ústavní právník Jan Kysela. Zrušení předčasných voleb by pro Česko nebylo dobré. „Úřednická vláda v době krize není ideální,“ myslí si politolog Tomáš Lebeda.

Vláda Jana Fischera totiž nemá politický mandát, a tak se nemůže pouštět do žádných zásadních rozhodnutí. A pokud volby budou až v řádném červnovém termínu, nedá se čekat, že by před nimi politické strany ve Sněmovně navrhovaly tolik potřebná protikrizová opatření nebo případně schvalovaly úsporné balíčky ministra financí Janoty – ty se v boji o voliče nikomu moc nehodí do krámu.

Co se může dít dál
  1. Ústavní soud do příštího týdne zamítne Melčákovu stížnost a posvětí Klausem podepsaný termín voleb 9. a 10. října.
  2. Ústavnímu soudu bude trvat rozhodnutí několik týdnů. Volby se posunou, ale uskuteční se v nějakém pozdějším termínu, soud totiž zamítne Melčákovu stížnost.
  3. Ústavní soud vyhoví Melčákově stížnosti. V tom případě by se volby buď konaly v řádném termínu v červnu 2010, nebo by politici našli jinou cestu k předčasným volbám. Třeba by donutili premiéra Fischera k demisi a pak by třikrát nedali důvěru nové vládě. To je ale zdlouhavá cesta. Možností ale mají více...
  4. Politici se rychle dohodnou na jiném řešení problému, do 9. a 10. října to ale jen těžko stihnou.
Proč to všechno vzniklo?

Za vším stojí poslanec Miloš Melčák, který přeběhl od ČSSD a pak hlasoval s Topolánkovou vládou. Podal totiž k Ústavnímu soudu stížnost na to, že by volební období mělo být zkráceno – Melčák tvrdí, že délka období je stanovena jako čtyřletá a parlament podle něj nemá pravomoc jednorázově zkrátit volební období v jeho průběhu. Není jasné, jestli za jeho stížností není ještě něco jiného – peníze (nechtěl přijít o několik platů), jeho dřívější spojenec expremiér Miloš Zeman nebo někdo úplně jiný.

Odborníci nicméně říkají, že Melčákova námitka není úplně mimo. Podle politologa Tomáše Lebedy byly předčasné volby vypsány nejhorším možným způsobem. „Poslanci nevyužili ústavní cesty. Ta je zdlouhavá a složitá (je možná např. trojím nevyslovením důvěry vládě, pozn. red.), politikům se to nechtělo, a tak šli jednodušší cestou,“ říká. Zákonodárci totiž pouze schválili zvláštní ústavní zákon, který řeší jen tyto předčasné volby. A právě to se Ústavnímu soudu asi nelíbí. Podle některých právních expertů ale soud nemá právo termín voleb svým rozhodnutím posunout. Vše teď bude záležet na tom, jestli se politici dohodnou na nějakém řešení nebo Ústavní soud rychle vydá rozhodnutí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.