Začala škola! Radost, napětí i slzy strachu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Začala škola! Radost, napětí i slzy strachu

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Prázdniny definitivně skončily a začala škola. Pro některé děti už zase... Jiné se naopak těšily. Nejvíc snad prvňáčci, kterých šlo včera poprvé v Česku s ještě prázdnými aktovkami mezi nové spolužáky 93 tisíc.

Prázdniny definitivně skončily a začala škola. Pro některé děti už zase... Jiné se naopak těšily. Nejvíc snad prvňáčci, kterých šlo včera poprvé v Česku s ještě prázdnými aktovkami mezi nové spolužáky 93 tisíc. Jak vypadal první den školního roku 2009 a jak vypadal před deseti, dvaceti či šedesáti lety?

  • První základní školy byly církevní již v průběhu 11. století.
  • Povinnou školní docházku zavedla Marie Terezie v roce 1774. Tehdy byla pouze šestiletá.
  • Po roce 1918 byla povinná školní docházka ustanovena osmiletá a základní školy byly rozděleny na dva stupně – školu obecnou (1. až 5. třída) a měšťanskou (6. až 8. třída).
  • Počátkem 60. let 20. století byla základní školní docházka prodloužena na 9 let (základní devítiletá škola).
  • Devátá třída byla zrušena na přelomu 70. a 80. let 20. století.
  • Základní škola se dnes dělí na dva stupně. První stupeň je tvořen 1. až 5. třídou (do roku 1993 jen od 1. do 4. třídy), druhý stupeň pak 6. až 9. ročníkem.
Kliknutím zvětšete
Václav Klaus mezi dětmi v Praze - Chtěli mu vyfouknout práci!

Kliknutím zvětšeteNa úplně první školní den se nezapomíná do konce života, hlavně když vás přijde navštívit prezident! Své o tom vědí čerství prvňáčci ze Základní školy Gutova v Praze. Popřát jim totiž k prvnímu školnímu dni přišel Václav Klaus!

„Co se nenaučíte ve škole, to už se nenaučíte nikdy,“ pravil moudře prezident k prvňáčkům, které jeho přítomnost nadchla. Šestiletý Martin se na jeho návštěvu náležitě připravil. Chce totiž Klausovi vyfouknout džob! Má jasno: „Chci být prezidentem, protože rozkazuje!“ hulákal zvesela. Ale ani poklidná akce se neobešla bez »incidentu«. Panu prezidentovi, který si o salátu myslí, že je to »levicová úchylka« totiž naservírovali k občerstvení ovoce. „Radši bych si dal chlebíček!“ řekl Klaus.

Fotbalisté Slavie Šmicer a Šenkeřík vítali prvňáky

Kliknutím zvětšeteFotbalisté Slavie Vladimír Šmicer a Zdeněk Šenkeřík (vpravo) přišli pozdravit prvňáčky do ZŠ Vladivostocká v pražských Vršovicích. Oba rozdávali úsměvy i podpisy. „A víte, že bych se do školy zase s chutí vrátil?“ tvrdil Šmicer.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.