Proč Romové houfně emigrují? Kvůli rasismu a nízkým sociálním dávkám! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Proč Romové houfně emigrují? Kvůli rasismu a nízkým sociálním dávkám!

Loňské nepokoje v Janově sledovala celá republika.
Loňské nepokoje v Janově sledovala celá republika. (Karel Kopáč)

LITVÍNOV (ših) – Většina Čechů má jasno - Romové odcházejí do Kanady, aby mohli ždímat tamější štědrý sociální systém. Jak to ale vidí sami Romové? Na to jsme se jich zeptali v litvínovském Janově. Dělnická strana (DS), její předseda Tomáš Vandas, rasismus, diskriminace. To jsou severočeskými Romy nejčastěji skloňované pojmy, kterými zdůvodňují masový odchod svých »bratrů a sester« do zahraničí. Ale je to opravdu tak?

Na tom, že za to mohou především pravicoví extremisté, se shodla většina místních Romů. „To není o celý společnosti. To jsou takový ty Dělnický strany. To jsou ti odlišní. Já neříkám, že to byla vláda. Protože tehdy (při pochodech pravicových extremistů Janovem – pozn. red.) nám tady policajti pomohli. Ale jsou takový, jako je ten Vandas, ty jsou nejhorší. To je nacista, nějakej zárodek Hitlera! Dělnická strana? Jsou to samý smradi mladý, který se chtěj rvát!“ uvedl romský obyvatel Janova, který se obával sdělit své jméno. „Já vám ho řeknu, a oni (členové DS – pozn. red.) mě zastřelej,“ dodal.

Proč Romové odcházejí do Kanady?

Kanadský sociální systém je tak štědrý, že na dávky tam dosáhne každý, i když nedostal azyl nebo tam nikdy nepracoval. „Odcházejí lidé, kteří tady za sebou pálí mosty z důvodu zadluženosti,“ řekl člen vládní rady pro záležitosti romské komunity Jozef Holek s tím, že se jedná o nejchudší české Romy.

Proč Romové odcházejí do Velké Británie?

Většinou uváděli Romové lepší příležitost k práci, podle jejich slov je tam pro ně práce dost a je daleko lépe placena. „Je to pro ně výhodné, nemusejí mít do Anglie víza. Většinou tam jede chlap na pár měsíců, když najde práci, rodina tam přijede za ním. Nebo tam prostě pár měsíců pracuje, vydělá si a vrátí se do Čech,“ uvedla sociální pracovnice mosteckého Klubu národnostních menšin.

A co, když se v zahraničí nechytnou?

Často je to především kvůli neschopnosti najít si práci či neudělení azylu. Když se romská rodina vrátí, bez peněz nezůstanou. „Oni mají nárok na zpětné čerpání sociálních dávek od státu. Třeba na celou mateřskou, i když tu rok nebyli. Nebo na příspěvky na dítě. V dávkách, pokud je to početná rodina, mají uložené i statisíce,“ uvedla pracovnice Klubu a doplnila, že často nepřiznají, že si něco vydělali v zahraničí. Pak od státu neprávem čerpají i dávky hmotné nouze a sociální podporu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.