Orangutan Ámos z filmu Dva lidi v zoo: Vyrostl v obra! ...a zplodil tři syny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Orangutan Ámos z filmu Dva lidi v zoo: Vyrostl v obra! ...a zplodil tři syny

Ňuňák dnes váží 140 kg, a patří tak k největším orangutanům na světě.
Ňuňák dnes váží 140 kg, a patří tak k největším orangutanům na světě.

ÚSTÍ NAD LABEM (vet) – Pamatujete si ještě na Ámose, roztomilé orangutaní batole z filmu Marie Poledňákové Dva lidi v zoo? Tehdy opičák vážil kolem 5 kg. Dnes mu říkají Ňuňák a je mu 22 let. Vyrostl ve 140kilového obra, na svět přivedl tři potomky a se svou družkou Ňuninou žije v zoo v Ústí nad Labem.


Jaký dnes filmový Ámos je? I když se jako každý správný orangutan chová drsně, je prý skvělý otec. „Mláďata respektuje. Zhruba do roku se jich téměř nedotýká, jen je pozoruje. Čeká, až si s ním začnou hrát sami,“ říká hlavní ošetřovatel orangutanů Patrik Matějů. Shovívavost Ňuňák neztrácí, ani když do něj potomci začnou kousat a dělat mu pořádné jizvy a bolestivé šrámy. „Pomalu s nimi začíná zápasit. Stále si ale uvědomuje svou velikost i sílu a neublíží jim,“ líčí Matějů. Kliknutím zvětšeteMnohem tvrdší je ke své družce Ňunince, která je třikrát menší a lehčí než on. Kliknutím zvětšete„Orangutani jsou tvrdí, zvláště jde-li o sex. Hrubě ji dokáže odstrčit i kvůli jídlu, když si chce zabrat větší kousek,“ dodává ošetřovatel. I Ňuninka ho ale prý dokáže pěkně proplesknout.

Orangutani v ústecké zoo zítra oslaví kulatá výročí. Je tomu 20 let, co přišel Ňuňák s Ňuninkou do Ústí. Jejich soused – nejstarší orangutan v česku Ferda, který se sem přestěhoval z pražské zoo – má 40 let. Kliknutím zvětšeteOslavencům přiveze dárky i »táta« pražských goril Marek Ždánský.

Takový je dnes někdejší filmový Ámos

> Miluje vařené kuře, vajíčka a sladké plody.
> Nemá rád ředkvičky, okurky a cukety.
> Nebaví ho přemýšlení. Když se k něčemu nemůže dostat, raději použije sílu, než by vymýšlel fintu.
> Baví ho ničit. Většinu hraček ihned zlikviduje. Míč během několika sekund prorazí nebo prokousne.


Foto pro Aha! – Věra Vrabcová a ara

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.