Jak Rath rozdělil ČSSD: Blíží se jeho politický konec? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jak Rath rozdělil ČSSD: Blíží se jeho politický konec?

David Rath
David Rath

PRAHA (vak) – Revoluce v ČSSD požírá své děti. Pochutná se i na Davidu Rathovi? Kontroverzní politik, který neurvalým chováním rozdělil veřejnost, rozeštval i vlastní stranu. Nechtěně se tak stává volebním žolíkem konkurenční ODS.


Rathovo svérázné vedení Středočeského kraje dožralo vedení ČSSD. Pohár trpělivosti přetekl, když se Rath za žádnou cenu nechtěl zbavit svého náměstka Filipa Bušiny, obviněného ze zpronevěry 300 milionů korun. Hádka s lídrem středočeské kandidátky Milanem Urbanem byla vyvrcholením celého sporu. Politické špičky ČSSD začaly dávat od Ratha ruce pryč. Hrozí mu tak konec politické kariéry. O jeho osudu, tedy o setrvání na středočeské kandidátce do Sněmovny, včera rozhodovalo grémium strany. To ho i přes velkou kritiku ponechalo na druhém místě kandidátky. Rath tak s největší pravděpodobností vše ustojí a do Sněmovny se nakonec dostane.

Tihle Ratha v politice chtějí

> Jiří Paroubek, předseda strany
„Já se neztotožňuji se všemi kroky pana doktora Ratha, udělal v poslední době mnoho chyb, přesto nevidím důvod k jeho odchodu.“
> Bohuslav Sobotka, místopředseda ČSSD
„Domnívám se, že Rathovo vyškrtnutí z kandidátky by nebylo šťastné. Spíš bychom se měli před volbami sjednotit.“

Těmhle Rath vadí

> Milan Urban, místopředseda ČSSD
Lídr středočeské kandidátky Urban pohrozil odstoupením z kandidátky, pokud na ní bude figurovat Rath.
> Roman Onderka, místopředseda ČSSD
„Považuji za nepřijatelnou kumulaci funkcí hejtmana a poslance. Za prioritu považuji, aby na kandidátce zůstal místopředseda strany Milan Urban.“


Foto Aha! – Alexandr Malachovský

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.