Voda opadá, ale nebezpečí nepominulo... Smrt číhá v bahně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Voda opadá, ale nebezpečí nepominulo... Smrt číhá v bahně!

 (pro Aha! – Stanislav Beránek)

PRAHA – Bahno, které při povodních zalilo cesty, zahrady a vytopilo sklepy, s sebou nese spoušť a zkázu. A také řadu choroboplodných zárodků, které mohou být i smrtící!

Bahno, které při povodních zalilo cesty, zahrady a vytopilo sklepy, s sebou nese spoušť a zkázu. A také řadu choroboplodných zárodků, které mohou být i smrtící! Jak se totiž voda valí, strhává s sebou i zbytky uhynulých živočichů, v samotné půdě se pak skrývá řada nebezpečných bakterií. Jakmile pak bahno začne tlít, situace se ještě zhoršuje...

Hygienici proto varují – rozhodně nic, co přišlo do styku s vodou a bahnem, zbytečně neschovávejte. Pijte jen zaručeně nezávadnou vodu. Potraviny vyhoďte a veškeré oblečení pořádně vyperte slabou směsí chloraminu nebo sava. Vlhkou omítku a tapety odstraňte a očistěte roztokem chloru. Myjte si ruce! A buďte skutečně obezřetní...

Zlo, které se skrývá v bahně

Leptospiróza
Nemoc způsobuje bakterie leptospira. Hlavními přenašeči jsou hlodavci. Inkubační doba je dva dny až tři týdny. Projevuje se vysokými horečkami kolem 40 °C, zimnicí, bolestmi hlavy a svalů, hlavně šíjových a lýtkových. Zároveň u nemocného propuká zánět spojivek, plic a také jater a ledvin.

Hepatitida typu B (žloutenka)
Virové onemocnění, při kterém virus HBV napadá hlavně jaterní tkáň. Příznaky onemocnění jsou podobné jako při chřipce, navíc se objevují zažívací obtíže, bolesti kloubů, vyrážky... Onemocnění je velmi závažné a může vyústit až v cirhózu jater nebo smrt. Inkubační doba je 50 až 180 dní. V Česku je možné nechat se očkovat.

Tetanus neboli strnutí šíje
Závažné smrtelné onemocnění, které způsobuje bakterie Clostridium tetani. Projevuje se hlavně poruchou svalové koordinace, křečemi. Pokud nejsou okamžitě podána antibiotika nebo není člověk proti nemoci očkován, přichází vždy smrt v důsledku srdečního kolapsu. V Česku je očkování proti tetanu povinné.

Cholera
Nebezpečné průjmové onemocnění. Způsobuje je bakterie Vibrio cholerae. Nemoc se přenáší potravinami nebo častěji pitnou vodou znečištěnou fekáliemi. U nakaženého člověka se bakterie přemnoží ve střevě, kde produkují jedovatý choleratoxin. To vyvolává silné průjmy, dehydrataci a minerálovou nerovnováhu. Inkubační doba je několik hodin až dní. Bez léčby může dojít ke smrti.

Jižním Čechám hrozí povodně!

Až do pátečního večera prodloužili meteorologové výstrahu před nebezpečím bouřek s přívalovými dešti, objevit se mohou v kterémkoli kraji. Pro Jihočeský kraj bude dokonce do pátečního večera platit výstraha před povodněmi.

Ulevit by se tak mohlo lidem v Moravskoslezském kraji, které postihly v uplynulých dnech záplavy nejvíc. Počasí v Česku bude i nadále ovlivňovat okraj tlakové níže se středem nad Balkánským poloostrovem. Meteorologové očekávají, že i v příštích dnech bude převážně oblačno s přeháňkami a bouřkami. „Zejména v odpoledních a večerních hodinách se ojediněle budou v bouřkách vyskytovat přívalové srážky s intenzitou 20 až 60 litrů za hodinu až šest hodin, nárazy větru kolem 75 kilometrů za hodinu a kroupy,“ uvádí zpráva Českého hydrometeorologického ústavu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.