Taylor bojuje bojuje o přežití - Srdíčko má jako půlku třešně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Taylor bojuje bojuje o přežití - Srdíčko má jako půlku třešně!

Fotografie
Fotografie (internal)

MELBOURNE – Australská holčička Taylor Gardner neusíná s medvídkem jako jiné děti, nýbrž s kardiostimulátorem. Přístroj větší než maličká Taylor, která se téměř vejde do dlaně, pomáhá jejímu srdíčku »velkému« jako půlka třešně. Bez něj by miminko nepřežilo. Taylor se narodila 1. června, o 11 týdnů dříve, po porodu vážila jen 541 gramů.

Australská holčička Taylor Gardner neusíná s medvídkem jako jiné děti, nýbrž s kardiostimulátorem. Přístroj větší než maličká Taylor, která se téměř vejde do dlaně, pomáhá jejímu srdíčku »velkému« jako půlka třešně. Bez něj by miminko nepřežilo. Taylor se narodila 1. června, o 11 týdnů dříve, po porodu vážila jen 541 gramů.

Malá Taylor je nejmenší pacientkou s kardiostimulátorem. Na přístroj musela být napojena devět hodin poté, co přišla na svět. Lékaři zjistili, že její srdce bije jen 50krát za minutu. Byla to jediná možnost, jak ji zachránit. Malá velká bojovnice, jak holčičku přezdívají lékaři, dostane ve třech měsících, až bude vážit alespoň dva kilogramy, interní kardiostimulátor, který jí umožní vést normální život.

A to se také stalo… Nestárnoucí miminko!

Děvčeti na této fotografii není několik měsíců, ale šestnáct let! Nestárnoucí Brooke Greenberg z amerického Baltimoru šokuje lékaře. Podle kalendáře je v pubertálním věku, přesto váží pouhých 7 kilo a měří jen 75 centimetrů. Vědci dokonce tvrdí, že případ Brooke může být vodítkem, jak dosáhnout dlouhověkosti. U děvčete zřejmě zmutoval gen, který kontroluje proces stárnutí. Nepotvrdila se porucha chromozomů, která by byla příčinou jejího malého vzrůstu. Zatímco mozek se u Brooke nevyvinul (je na úrovni kojence), kosti má jako desetiletá, vlasy a nehty jí rostou zcela normálně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.