Poslanci a senátoři odtajnili své příjmy - Největší kouzelník: Paroubek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Poslanci a senátoři odtajnili své příjmy - Největší kouzelník: Paroubek

JIŘÍ PAROUBEK
JIŘÍ PAROUBEK (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Včera zveřejněná majetková přiznání poslanců a senátorů za loňský rok odkryla nejedno překvapení. Mezi poslanci se jako největší pracháč ukázal Aleš Řebíček (ODS), který loni prodal akcie za 217,5 milionu korun. Obratem na to si pořídil nemovitosti za 134 milionů korun.

Včera zveřejněná majetková přiznání poslanců a senátorů za loňský rok odkryla nejedno překvapení. Mezi poslanci se jako největší pracháč ukázal Aleš Řebíček (ODS), který loni prodal akcie za 217,5 milionu korun. Obratem na to si pořídil nemovitosti za 134 milionů korun. Senátorům pak vévodil Karel Schwarzenberg (TOP), který si za pronájmy nemovitostí vydělal přes osm milionů korun. Naopak šéfové obou nejsilnějších politických stran Mirek Topolánek (ODS) a Jiří Paroubek (ČSSD) stran jen spláceli dluhy.

Údiv vzbudil především Paroubek, který se ukázal jako spolehlivý věřitel. Loni se mu totiž podařilo snížit předchozí závazky přibližně o 3,1 milionu korun a ke konci roku mu už zbývalo doplatit úvěr jen ve výši 620 048 korun. Za každý měsíc tak stihl splatit 260 tisíc korun, což je podstatně více, než na kolik si přijde z poslaneckého platu. Sám o sobě přitom tvrdí, že za funkci předsedy ČSSD už nedostává nic. Paroubek ale Aha! celou záhadu vysvětlil. „Je to jednoduché, daroval jsem byt svému synovi a převedl na něj hypotéku a její splácení.“ Skutečně už v červenci minulého roku darovací smlouvou převedl byt v Symfonické ulici v Praze na syna Jiřího i s dluhem cca 2,8 milionu. Paroubek junior ho nyní bude splácet zhruba 18 let.

To Topolánek se dluhů tak snadno nezbavil. Za rok uhradil »pouhých« 300 tisíc korun z více než čtyřmilionové hypotéky. Průměrně tak za měsíc bance uhradil 25 tisíc korun.

JIŘÍ PAROUBEK
Poslanec a předseda ČSSD, 56 let
Přičinlivý Jirka se zbavil 3,1 milionu z původně čtyřmilionového dluhu. Hypotéku 2,8 milionu za byt v pražských Stodůlkách převedl na syna. Dalších 300 tisíc splatil sám, za měsíc tedy platil 25 000 Kč.

MIREK TOPOLÁNEK
Poslanec a předseda ODS, 53 let
Topolánkovi splácení nešlo tak plynule jako Jirkovi. Ze čtyřmilionové hypotéky splatil 300 tisíc korun. V průměru tedy za měsíc odváděl 25 000. Měl z čeho: od státu pobírá základní poslanecký plat, za pozici předsedy strany ho čekají ještě desetitisíce od ODS.

ALEŠ ŘEBÍČEK
Poslanec, radní Teplic, člen ODS, 32 let
Za minulý rok koupil dům v Itálii za cca 126 milionů korun a dům v Dubaji za 8 milionů. Kde na to vzal? Prodejem akcií za 217,5 milionu, spekuluje se o tom, že z jeho bývalé firmy Viamont.

KAREL SCHWARZENBERG
Senátor a předseda Top09, 71 let
Nejbohatší senátor, kterému se penízky jen sypou... Na pronájmech nemovitostí vydělal 8 milionů. Dále pobírá téměř 150 tisíc korun německého důchodu. Letos za nemovitosti utratil »jen« milion, a to za dům v Čimelicích.

IVAN LANGER
Poslanec a místopředseda ODS, 42 let
Exministr vnitra Ivan Langer splácí hypotéku 4,66 milionu korun, navíc ještě olomouckému podnikateli Ivanu Kyselému dluží 1,1 milionu. Získává tak titul nejzadluženějšího politika s téměř šestimilionovým dluhem.

DAVID RATH
Poslanec ČSSD a středočeský hejtman, 43 let
Výřečný politik se protentokrát rozhodl mlčet a získává za to titul Černého Petra. Ačkoliv mu zbývá už jen týden, majetkové přiznání ještě na rozdíl od kolegů z ČSSD nepodal.

24.6.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.