Protikuřácký zákon schválen! Majitel hospody si může vybrat... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Protikuřácký zákon schválen! Majitel hospody si může vybrat...

PRAHA (vak) – Česko kouření nezakáže. Na včerejší schůzi Sněmovny sice poslanci schválili protikuřácký zákon, ale ze tří navržených podob prošla nejmírnější. Každý majitel baru či hospody si tak bude moci vybrat, zda bude mít podnik kuřácký, nebo nekuřácký.


Výrazné je ale zpřísnění vybírání mýtného. Nově ho tak budou platit i auta nad 3,5 tuny.

Co poslanci schválili:

Protikuřácký zákon

Nechává na provozovateli zařízení, zda jeho podnik bude kuřácký, nekuřácký, či bude nabízet obě varianty. Zařízení bude opatřeno samolepkou, z ní se návštěvník hned dozví, jestli jde o kuřácké či nekuřácké zařízení.

Kliknutím zvětšeteZákon také zakazuje prodej a výrobu hraček, které napodobují tvar a vzhled alkoholických nápojů nebo cigaret, a prodej alkoholu v automatech a prostřednictvím zásilkových služeb.

Posíleny budou i pravomoci obcí. Ty mohou zakázat kouření na dětských hřištích, sportovištích, v budovách a na akcích určených či vyhrazených dětem a mládeži. Zákon by měl začít platit od července 2010.

Mýtné i pro auta nad 3,5 tuny

Automobily nad 3,5 tuny budou na dálnicích platit mýtné již od příštího roku. Mýtné dosud platí pouze vozidla nad 12 tun, nově se tedy rozšíří i na menší auta. Mýtné se bude platit nejen podle počtu náprav, ale třeba i podle ročního období nebo denní doby.

Nalepovací dálniční známky zmizí

Nově se zavedou i tzv. elektronické viněty. Ty mají od roku 2011 nahradit dosavadní dálniční známky. Tento kupon bude na rozdíl od současných známek přenosný. Platnost sedmidenní dálniční známky se prodlouží na desetidenní.

Konec knihy jízd pro malé podnikatele

Úlevy se dočkají malí a střední podnikatelé. Nebudou muset vést knihu jízd. Podnikatelé s nejvýše třemi auty si pak budou moci odečítat paušálně 5000 korun za každý měsíc. Pokud by podnikatel nepoužíval vozidlo výhradně jen k podnikání, pak by si mohl odečíst měsíčně nejvýše 4000 korun.

Peníze ze stavebního spoření i na studium

Úvěr by si tak mohli vzít studenti od 15 do 26 let a čerpat by směli až 36 000 korun ročně. Úvěr by bylo možné čerpat až do ukončení studia, nejdéle však rok po ukončení standardní délky studia. Návrh prošel i přes odpor pravice. Normu nyní dostane k projednání Senát, v němž má ale pravice většinu.


Foto Aha! – Martin Přibyl

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.