Umučil čuníky hlady! Teď dostal 10 měsíců natvrdo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Umučil čuníky hlady! Teď dostal 10 měsíců natvrdo!

Prasata živořila bez jídla, ve tmě a špíně.
Prasata živořila bez jídla, ve tmě a špíně.

JIHLAVA (vet, ČTK) – Za týrání prasat poslal včera Okresní soud v Jihlavě Františka Jekla (38) z Brzkova na Jihlavsku na deset měsíců do vězení s dozorem. Zároveň mu na pět let zakázal chovat hospodářská zvířata. Majitel farmy připravil tragický osud stovkám čuníků.


V jeho vepříně našli veterináři 237 zdechlin a dalších 115 prasat, která mezi nimi živořila.

O šokujících podmínkách v brzkovském chovu před soudem vypovídali dva pracovníci krajské veterinární správy. Podle nich šlo o nejzávažnější případ týrání zvířat, který byl dosud zjištěn na Vysočině a pravděpodobně i v Česku. Na strádání vepřů veterináře upozornil anonymní telefonát. Při první prohlídce stáje na počátku loňského června neměla prasata vodu ani krmení. Ve stáji byla skoro tma, protože okna byla zatřena barvou. Stěny pokrývala plíseň. Výkaly nikdo neodklízel, nefungovala ventilace. „Byla tam prasata živá, mrtvá, rozkousaná, shnilá,“ popsal včera první návštěvu stáje veterinář František Mátl. Vyhladovělá zvířata, která se ještě mohla pohybovat, požírala zdechliny. Kromě mrtvých čuníků ve stáji byly na farmě nalezeny další desítky rozložených těl prasat. Poraženy musely být i kusy, které přežily. Podle veterinářů je nemělo smysl dál vykrmovat, a to i kvůli prokázanému kanibalismu.

Jekl se včera k hlavnímu líčení bez omluvy nedostavil. Proti rozsudku se ale ještě může odvolat. Státní zástupkyně se práva na odvolání vzdala.


Foto ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.