Bylo rekordní vedro 25 °C, lidé zaplnili zoo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bylo rekordní vedro 25 °C, lidé zaplnili zoo!

Z Baracka vyroste nebezpečná šelma. Zatím je to ale roztomilé kotě, které všichni hýčkají.
Z Baracka vyroste nebezpečná šelma. Zatím je to ale roztomilé kotě, které všichni hýčkají. (pro Aha! – Jana Myslivečková, ara)

ČR – Jarní počasí se konečně »vytáhlo« a v sobotu padaly teplotní rekordy. „V Kopistech v Ústeckém kraji jsme dokonce zaznamenali letní den. Teplota dosáhla 25 °C, a překonala tak rekord z roku 1985 o 3,8 °C,“ řekl Aha! meteorolog Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu. Druhým nejteplejším místem byl Javorník na Olomoucku, kde sluníčko vyhnalo rtuť na 23,9 °C.

Jarní počasí se konečně »vytáhlo« a v sobotu padaly teplotní rekordy. „V Kopistech v Ústeckém kraji jsme dokonce zaznamenali letní den. Teplota dosáhla 25 °C, a překonala tak rekord z roku 1985 o 3,8 °C,“ řekl Aha! meteorolog Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu. Druhým nejteplejším místem byl Javorník na Olomoucku, kde sluníčko vyhnalo rtuť na 23,9 °C.

Téměř letní počasí vylákalo o víkendu ven tisíce lidí. Mnozí zamířili za zvířátky a zoologické zahrady praskaly ve švech. Tlačenice byla např. ve Dvoře Králové. Nejstarší žirafa Rothschildova v Česku a matka devíti mláďat Viola tam oslavila úctyhodné 27. narozeniny. Slavily se i křtiny. Od soboty má zahrada Baracka a je prý doslova k sežrání. Nositelem jména amerického prezidenta se totiž stalo jedno z trojčat vzácných levhartů perských narozených 24. února.

Největší tlačence byla ale v pražské zoo, která v sobotu zahájila 78. sezonu. Jejími branami prošlo celkem 20 048 návštěvníků. Padl tak loňský denní rekord z 30. března, kdy do trojského areálu zavítalo 17 446 lidí. Pražská zoo chystá letos spoustu novinek. Svět zvířat chce například více přiblížit nevidomým. „Osmdesát vybraných expozic bude vybaveno informačními pulty v Braillově písmu, se zvuky zvířat a s trojrozměrnými modely různých přírodnin. Lidé si tak budou moci osahat ostny, vejce, krunýře, srst či drápy některých zvířat,“ objasnil ředitel zoo Petr Fejk.

Nejstarší žirafa Česka

Kliknutím zvětšeteRůžky – Při narození mají mláďata růžky chrupavčité a skloněné k hlavě, aby při porodu neporanily matku.

Jazyk – Je dlouhý kolem 40 cm. Díky němu dokáže žirafa obírat lístky z akácií, přestože mají obrovské trny

Krk – Je dlouhý zhruba 1,5 metru, přesto má žirafa stejně jako člověk jen sedm obratlů. Jeden měří kolem 20 cm. Díky němu mohou sbírat potravu ve výškách, do nichž se jiní živočichové nedostanou. Krky používají samci také k souboji mezi sebou. Vzájemně se jimi přetlačují.

Tělo – Žirafa má mohutné silné srdce, které slouží jako velmi výkonná pumpa ženoucí okysličenou krev do výšky k mozku. V tepnách jsou speciální chlopně. Když se žirafa ohne, např. při pití, omezí průnik krve k mozku tak, aby se nepřekrvil.

Nohy – Nohy jsou dlouhé zhruba dva metry. Slouží k obraně. Žirafa jimi dokáže kopat do všech stran. Úder nohou je tak silný, že zabije i lva nebo rozbije auto.

Jak bude tento týden?

Jarní počasí vydrží podle meteorologů i v tomto týdnu. Teploty budou stále smě-řovat k 18 až 20 °C. Musíme ale počítat s přeháňkami a bouřkami.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.