Kdo sestaví novou vládu... Miloš Zeman?!? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kdo sestaví novou vládu... Miloš Zeman?!?

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Aha! – Karel Kopáč, Alexandr Malchovský, ara)

PRAHA – Mirek Topolánek (ODS) včera předal prezidentovi Václavu Klausovi demisi vlády. A působil při tom dost naštvaně. Teď je v rukou prezidenta, koho pověří jednáním o sestavení nového kabinetu. Včera řekl, že to bude ten, kdo mu přinese seznam s podpisy 101 poslanců.

Mirek Topolánek (ODS) včera předal prezidentovi Václavu Klausovi demisi vlády. A působil při tom dost naštvaně. Teď je v rukou prezidenta, koho pověří jednáním o sestavení nového kabinetu. Včera řekl, že to bude ten, kdo mu přinese seznam s podpisy 101 poslanců. Zatím jediným, kdo se o funkci veřejně hlásí, je premiér v demisi Topolánek. S případným vedením úřednické vlády se ale spekuluje i o expremiérovi Miloši Zemanovi (64)!

„Z Hradu přicházejí zvěsti, že Klaus uvažuje v případě pádu Topolánkova kabinetu o vytvoření úřednické vlády v čele buď s Milošem Zemanem nebo Jiřím Rusnokem,“ napsal už před časem na svém blogu politolog Jiří Pehe. Sám Zeman se zatím k takové možnosti nevyjadřuje.

Úřednickou vládu sice nechce ODS, ale ČSSD ji podporuje a nevadí ani lidovcům. Mohla by vládnout do předčasných či řádných voleb. Co říká Zeman na otázku, kdo povede příští vládu? „Jsem prognostik, ti vždycky zvažují možné. Málo se ví, že prezident může pověřit kohokoliv a ten i přes nedůvěru parlamentu může podle ústavy klidně vládnout až do řádných červnových voleb v příštím roce,“ řekl Aha!.

V Ústavě je totiž podle Zemana mezera, které lze využít takto:

  • Prezident teď dá šanci na sestavení vlády tomu, kdo bude mít jistých 101 poslaneckých hlasů.
  • To, že Topolánek nebo kdokoliv jiný bude minimálním počtem 101 hlasů disponovat, je ale nepravděpodobné. Potřeboval by totiž hlasy komunistů nebo by muselo jít o velkou koalici ODS-ČSSD.
  • Prezident pak může zrušit svoji podmínku a sestavením vlády pověřit kohokoliv, koho uzná za schopného vládnout státu.
  • Tato vláda by měla do třiceti dnů požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru.
  • Vyslovení důvěry vládě je při současné politické situaci nepravděpodobné.
  • A tady podle Zemana přichází na řadu údajná mezera v Ústavě. Ta totiž prezidentovi neurčuje, do kdy musí novou vládu jmenovat.
  • Vláda, která protože nedostala důvěru Sněmovny, by tak mohla vládnout až do června 2010.

„Vůbec netvrdím, že se to stane. Já to říkám jen proto, abyste si uvědomil, že předčasné volby, o kterých mluvil Topolánek, zdaleka nejsou automatickým důsledkem demise vlády, že může nastat i varianta jiná,“ řekl pak Zeman v ČT.

A také si pořádně rýpl do ČSSD, své bývalé strany. Takto odpověděl na otázku, jak se mu líbí pád vlády: „Nemám radost, protože Tomáš Masaryk kdysi říkal, že sociální demokracie je strana, která v rozhodujících chvílích klade zájmy státu, zájmy republiky nad zájmy své vlastní partaje. Pochopil bych, kdyby opozice svrhla tuto vládu před evropským předsednictvím či po něm, ale dost dobře nerozumím tomu, proč svrhává vládu v polovině evropského předsednictví. Zvlášť, když musím objektivně uznat a jinak tuto vládu nemám rád, že v oblasti evropského předsednictví je ta vláda až podivuhodně úspěšná.“

Pavel Bém se ostře pustil do šéfa Topolánka

Kliknutím zvětšetePražský primátor Pavel Bém (ODS) se ohradil proti slovům svého předsedy Topolánka o pádu vlády. Topolánek řekl, že »o roli Tlustého, Pavla Béma a Václava Klause v této hře od minulého podzimu snad nikdo nepochybuje«. „Jednání pana Topolánka považuji sportovní terminologií nejen za neférové a zbabělé, ale i za infantilní snahu zbavit se vlastní odpovědnosti. Základní povinností předsedy každé vlády, zejména tak nestabilní, jako byla naše vláda, je zajistit si sněmovní podporu. To Topolánek bohužel nezvládl,“ řekl Bém na adresu svého předsedy. Zároveň popřel, že by měl zájem podílet se na sestavování nové vlády.

Rebel Tlustý by chtěl za premiéra Václava Klause

Kliknutím zvětšeteVlastimil Tlustý z ODS, který se spolupodílel na úterním pádu vlády, by byl rád, kdyby byl premiérem prezident Klaus. Sám ale říká: „Takový model není ústavně možný. Pokud se někteří politologové domnívají, že za jistých okolností to je možné, pak to znamená, že šílenství jiných se přenáší na ostatní,“ doplnil.Sám by si přál být »zlatou muškou«, která by věděla, koho prezident pověří sestavením vlády.„Samozřejmě to nevím , nechám se překvapit,“ řekl včera Tlustý deníku Aha!.

Paroubek vyhrožuje premiérovi

Kliknutím zvětšeteŠéf ČSSD Paroubek včera varoval, že sociální demokraté ustoupí od ochoty strpět současný kabinet do konce evropského předsednictví, pokud bude Topolánek pokračovat v některých výrocích. Socialistům vadí Topolánkův výraz »cesta do pekel«, kterým premiér ve středu ve Štrasburku ohodnotil protikrizové kroky Obamovy vlády. Paroubek však trochu zapomíná, že není jediný, na kterém závisí délka setrvání Topolánkova kabinetu. Další vývoj ovlivní zejména prezident Klaus.

ČSSD i nadále tvrdí, že nepodpoří žádnou vládu ODS a dále preferují úřednický kabinet s premiérem bez politických ambicí. Pokud by se premiérem stal Miloš zeman, Paroubek by to asi jen těžko snášel. Svoji účast ve vládě před volbami ČSSD také vylučuje, chce volby v říjnu.

Topolánek už »vládne« v demisi - Jak teď bude postupovat Klaus?

Kliknutím zvětšeteKlaus se včera vyjádřil jasně. Nechce, aby vláda v demisi řídila stát dlouho, tedy až do konce českého předsednictví EU nebo předčasných voleb. Nová vláda musí vzniknout na základě politické domluvy Sněmovny, nesmí vzniknout na přeběhlících. A to je v současné politické situaci dost obtížný úkol.Klaus také řekl, že pokud kdokoli přinese 101 hlas pro vládu, dá mu příležitost k sestavení vlády. Jestli to bude vláda úřednická či politická, se teprve uvidí. Stejně tak, zda budou předčasné volby (ČSSD je chce v říjnu), nebo se uskuteční až ty řádné v červnu 2010.


27.3.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.