Sebevražda Karla Svobody (†68) - Dozvíte se o ní nejdříve za čtvrt roku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Sebevražda Karla Svobody (†68) - Dozvíte se o ní nejdříve za čtvrt roku!

Necenzurovaná zpráva o smrti Karla Svobody
Necenzurovaná zpráva o smrti Karla Svobody (: ara)

PRAHA - Miloval ho celý národ! Složil stovky nesmrtelných písní, třeba Včelku Máju, Kdepak ty, ptáčku, hnízdo máš nebo Lady Karneval! Karel Svoboda (†68)! Když se 28. ledna 2007 u vily v Jevanech zastřelil, zpráva se šířila rychlostí světla.

1. duben 2009! Politici v čele s ODS znovu zavedli cenzuru

O tragédii informovaly všechny televize včetně veřejnoprávní ČT, tisk, internet. Dnes, po více než dvou letech, se naši skvěle placení politici rozhodli, že na informace o smrti takového velikána NEMÁTE PRÁVO! A novinám, časopisům, televizím, internetovým serverům i rádiím nasadili náhubek!

Poslanci odsouhlasili novelu trestního řádu, která novináře svazuje pokutami a vězením, a vám čtenářům tak vlastně zakázali právo na informace. Říkáte si, že jste se snad ocitli v dobách hluboké totality? Mýlíte se! VÍTEJTE V ČESKÉ REPUBLICE, prý demokratické členské zemi Evropské unie.

V novele trestního řádu má prsty především ODS! Zákaz zveřejňování údajů o obětech trestných činů do ní na poslední chvíli propašoval poslanec ODS Marek Benda – syn disidenta Václava Bendy, který proti cenzuře celý život bojoval. A další paradox – novelu trestního řádu odsouhlasily všechny parlamentní strany s výjimkou komunistů.

Pojďme se nyní podívat, jak to bude od 1. dubna vypadat v praxi – tento den totiž novela začíná platit. Jako příklad jsme si vzali právě kauzu Svoboda. Co už se od dubna nedozvíte?!

27. ledna 2007
  • PŘED CENZUROU
    Karel Svoboda (†68): Zastřelil se!
    V lednu 2007 jsme ještě mohli napsat toto: Skladatel Karel Svoboda (†68) spáchal sebevraždu! Otec nesmrtelných hitů Včelka Mája či Kdepak ty, ptáčku, hnízdo máš a manžel Venduly Svobodové (34) se včera zastřelil před svojí jevanskou vilou!
  • PO CENZUŘE
    Nejmenovaný skladatel: Zastřelil se!
    Od dubna bychom vám museli většinu informací zatajit. Sebevraždu totiž začala vyšetřovat policie. A protože vyšetřování ještě neskončilo, byl Svoboda brán jako možná oběť zločinu. Díky politikům bychom tak směli napsat jen toto: Známý hudební skladatel spáchal sebevraždu. Zastřelil se revolverem, tělo našla před garáží jeho manželka! Nesměli bychom zmínit jména písní, které složil – poznali byste, o kom je řeč. Nesměli bychom tedy napsat ani jméno jeho ženy, dokonce ani řádku o jevanské vile – politici by totiž tvrdili, že lidé vědí, že Svoboda žil v Jevanech a že jsme tím odkryli jeho totožnost. Napsat bychom to mohli v jediném případě – když bychom měli písemný souhlas Venduly Svobodové, a to pro každý článek zvlášť. Říkáte si, proč by se o smrti Svobody nesmělo psát, když jde přece o veřejně činnou osobu? Novela trestního řádu termín »veřejně činná osoba« či »osoba veřejného zájmu« nezná. V opačném případě bychom totiž mohli psát o tom, že osoby veřejného zájmu Ivan Langer (ODS) a další politici byli ve spojení s mafiánským bossem Františkem Mrázkem. A myslíte si, že Benda a jeho kumpáni z ODS stojí o to, aby se o vazbách mafie na politiky psalo? A že by nám k takovým článkům dali písemné svolení?

6. února 2007
  • PŘED CENZUROU
    Karel Svoboda (†68): Pohřeb, který otřásl celým Českem
    V lednu 2007 jsme ještě mohli napsat: Pražské krematorium ve Strašnicích včera zažilo pohřeb, jaký tu dlouho neměl obdobu. Tisíce lidí chtěly vzdát hold tragicky zemřelému skladateli Karlu Svobodovi (†68), řada z nich, včetně největších celebrit, se ale dovnitř nedostala.
  • PO CENZUŘE
    Nejmenovaný skladatel:Pohřeb, který otřásl celým Českem
    Po zavedení cenzury bychom směli napsat nanejvýš toto: V pražském krematoriu vzdaly včera tisíce lidí hold tragicky zemřelému nejmenovanému skladateli. A teď pozor! Na snímcích, které bychom uveřejnili, by nesmělo být:
    - Parte – prozrazuje totožnost.
    - Pohřební věnce – bývá na nich jméno.
    - Truchlící Vendula Svobodová – lidem by mohlo dojít, že je to vdova, a tak by zjistili, kdo se zastřelil. To samé platí i o dětech Karla Svobody.
    A víte, co je na tom nejabsurdnější? Že v Polsku nebo Německu by se o smrti Svobody mohlo vesele psát...

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

30. března 2007
  • PŘED CENZUROU
    Smrt Karla Svobody: UZAVŘENO!
    Psal se rok 2007 a vy jste byli o smrti geniálního skladatele informováni od samého počátku, a to v tisku, televizi, rozhlase i na internetu. Článek s titulkem UZAVŘENO! byl vyústěním kauzy – závěrečným verdiktem policie!
  • PO CENZUŘE
    Skladatel Karel Svobodase zastřelil! Před třemi měsíci!
    Představte si, že by už v roce 2007 platila Bendova cenzura. Jediná informace, kterou bychom vám první tři měsíce mohli dát, by byla ta, že se zastřelil jakýsi skladatel. Ano, bylo by vám divné, že Svoboda zmizel z novin i televize. Bylo by vám divné, že Vendula se na veřejnosti objevuje sama. Asi by vás napadlo, jestli se něco nestalo... Podle našich přeplacených politiků byste se však nesměli dozvědět, co!Pak, na konci března, by policie vyšetřování uzavřela. Až v tu chvíli bychom vám směli říct pravdu. Takže bychom zčistajasna uveřejnili, že skladatel Karel Svoboda (†68) je už několik měsíců po smrti a dávno pohřbený...A možná byste si pak řekli, že v redakci Aha! sedí pitomci, kteří vám to měli říct už dávno. Omyl – pitomce hledejte jinde – třeba ve Sněmovně, a v logu mají modrého ptáka...

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete


O cenzuře čtěte více v dnešním tištěném vydání Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.