Muž, který se postavil mafii | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Muž, který se postavil mafii

Soudce krajského soudu Vojťěch Cepl mladší.
Soudce krajského soudu Vojťěch Cepl mladší. (ČTK, ara)

PRAHA – Hrdina, Mirek Dušín české justice, Corrado Cattani – to jsou jen některé z přezdívek soudce Vojtěcha Cepla mladšího.

Český Corrado Cattani, soudce Vojtěch Cepl mladší

Mladý soudce Krajského soudu v Praze se statečně postavil vlivným osobnostem a udržel si nezávislost v rozhodování. A doplatil na to, »odstřelili« ho...

Kdo je Vojtěch Cepl mladší?

Je soudcem krajského soudu.
Soudcovství se v rodině Ceplů dědí z generace na generaci. Soudcem byl také jeho otec Vojtěch Cepl starší, který pracoval jako soudce Ústavního soudu.
Kolegové o Ceplovi mladším tvrdí: „Je to rovný a přímý chlap. Dali bychom za něj ruku do ohně.“

Kliknutím zvětšete

Vojtěch Cepl mladší, český Corrado Cattani

Mladý soudce Cepl bývá přirovnáván ke komisaři Cattanimu ze slavného seriálu Chobotnice.
Posuďte sami:

  • Policejní inspektor Cattani je přeložen na Sicílii s manželkou a dcerou Paolou (19). Vyšetřuje mafii a s ní spojené obchodníky s drogami. Jeden z dílů vypráví, jak se Cattanimu daří odhalit podivné transakce, které jsou kryty bankami a jeví se jako legální. Brzy se stává terčem vyhrožování. Po únosu dcery je Cattani donucen odvolat žalobu proti hlavnímu podezřelému.
  • A jak by vypadal seriál Chobotnice po česku? Cepl řeší případ justiční mafie. Podaří se mu rozkrýt kauzu ovlivňování vysoce postavených justičních činitelů. Z případu je ale záhy odvolán lidmi, kteří jsou v celém vyšetřování justiční mafie osobně zainteresováni.

Podobnost obou případů je neúmyslná a čistě náhodná...

Soudcování podle Cepla: Netradiční, ale účinné

Většina soudních líčení začíná ráno a pak s přestávkami pokračují maximálně do půl páté odpoledne. Cepl však jednání o soudovské mafii nařídil na čtrnáct hodin a skončil až po půl desáté večer. Za celou dobu povolil jen jednu patnáctiminutovou přestávku. Při ní nechal přihlížejícím přinést lahve s vodou, nikdo ale nemohl jít ven. Přestože na jednání byly špičky české justice, mladý soudce Cepl měl vše plně pod kontrolou. Už na začátku například úplně klidně přečetl, kdo mu před jednáním volal a sondoval informace. „Volali i z ministerstva spravedlnosti, aby si zjišťovali, jak bude líčení probíhat,“ prohlásil Cepl mladší.

Kliknutím zvětšete

JEHO SLAVNÉ SOUDNÍ HLÁŠKY

„Rozumný úředník by si udělal jasno, o co jde, a až pak odvolával vyšetřovatele,“ řekl k nečekaným odvoláním některých soudců.

„A teď bych poprosil přítomné, aby si sbalili fidlátka, protože se tady bude řešit další věc,“ vykázal Cepl po skončení jednání všechny ze síně.

„Ten styl – narážky na »čistky jako v padesátých letech«, slova, že je vyžadována jen »psí poslušnost« – mě nenadchl. Dejme tomu, že politici si mohou říkat, co chtějí, ale u právníků by se to stávat nemělo, snižuje to důvěryhodnost,“ pokáral během jednání Benešovou za některé její výroky.

A co si o Ceplově odvolání myslí naši poslanci?
  • František Bublan (ČSSD): „Pro mě je to důkaz, že justiční mafie stále funguje a dělá si s platnými zákony, co chce.“
  • Eva Dundáčková (ODS): „Případem jsem se nezabývala a mnoho o tom nevím. Přiznám se, že nemám jasno, kdo pana Cepla odvolal a v jaké souvislosti.“
  • Jan Kasal (KDU-ČSL): „Vím, že to je, ale nevím o tom nic, takže si o tom nemohu nic myslet, když o tom nic nevím.“
  • Jiří Dolejš (KSČM): „Přiznám se, že v této kauze nejsem tak vybavený informacemi. Doufám, že je to preventivní opatření, které lze napravit.“
  • Kateřina Jacques (SZ): „Považuji to za zcela nestandardní, neodůvodněné a otřesné. Zásadně s tím nesouhlasím. Je tím porušeno základní právo, že nikdo nesmí být odebrán svému zákonnému soudci.“
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.