Exministr Řebíček »trošku«»trošku« utrácel v Dubaji a Itálii - Koupil domyza 140 milionů Kč! Kde na to vzal? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Exministr Řebíček »trošku«»trošku« utrácel v Dubaji a Itálii - Koupil domyza 140 milionů Kč! Kde na to vzal?

Aleš Řebíček
Aleš Řebíček (: ČTK, ara)

PRAHA – Exministr dopravy a v současnosti poslanec Aleš Řebíček (ODS) si koupil v Itálii a Dubaji domy za 140 milionů korun! Kde na to vzal? Z prodeje akcií, na kterém vydělal 217,5 milionu korun. Informoval o tom deník Právo, který se odvolává na Řebíčkovo majetkové přiznání.

Exministr dopravy a v současnosti poslanec Aleš Řebíček (ODS) si koupil v Itálii a Dubaji domy za 140 milionů korun! Kde na to vzal? Z prodeje akcií, na kterém vydělal 217,5 milionu korun. Informoval o tom deník Právo, který se odvolává na Řebíčkovo majetkové přiznání. Exministr ho podle zákona o střetu zájmů poslal mandátovému a imunitnímu výboru.

Kde přesně Řebíček luxusní byty a domy vlastní? V Toskánsku koupil komplex nemovitostí Monte Argentario za 126,4 milionu korun. V Dubaji si pak koupil byt, který stál něco přes 13 milionů korun – 10 milionů už zaplatil, tři zbývá doplatit. Byt ještě není dostavěný.

Řebíček ve svém přiznání nepíše, z prodeje jakých akcií peníze získal. Pravděpodobně se ale jedná o cenné papíry firmy Viamont, kterou dříve vlastnil. Kupcem byl litoměřický podnikatel Miroslav Plíhal, který už v roce 2007 zaplatil Řebíčkovi 44 milionů korun rovněž za koupi akcií. Celkově tedy šlo o obchod za 261,5 milionu korun. Řebíček už dříve tvrdil, že své vazby na Viamont před nástupem do vlády zpřetrhal a svůj podíl v něm prodal.

Podle Práva poslanec také přiznal, že za loňský rok ještě získal téměř 90 000 korun za funkci radního v Teplicích a dalších 90 000 korun za pronájem pozemků společnosti Viamont sport, s.r.o. Řebíček musel vyplnit majetkové přiznání proto, že skončil ve funkci ministra – podle zákona pak do měsíce musí přiznat nově nabytý nemovitý i movitý majetek i případné dluhy a vedlejší činnosti. Ostatní vyhození ministři (Džamila Stehlíková, Tomáš Julínek) žádný nenabyli, Jiří Čunek přiznání ještě nepodal. Ve Sněmovně se objevilo i přiznání exposlance ČSSD Michala Pohanky, který se v prosinci vzdal mandátu. Pohanka prodal za 980 000 korun vinný sklep a za 2,3 milionu korun byt v Praze. Přiznal i dluhy asi 700 000 korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.