Léčba pomocí červů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Léčba pomocí červů!

Kousnutí pijavicí jen štípne.
Kousnutí pijavicí jen štípne. (Aha! – Martin Přibyl, internet, ara)

PRAHA – Máte hnisající ránu na těle, která se nechce hojit? Zeptejte se lékaře, zda by vám nepomohla léčba pomocí larev mouchy bzučivky zelené. Dokáže pomoci při bércových vředech, proleženinách a léčbě komplikací cukrovky – diabetické noze.


Tohle zdravotní pojišťovna zaplatí

Od ledna dokonce »červíky« hradí i zdravotní pojišťovna.

Jak tzv. larvální terapie funguje? Na to, že je obvykle účinnější než antibiotika, tak velice jednoduše. Do zhnisané rány lékaři pacientovi nasadí speciálně a sterilně vypěstované larvy, které začnou vyžírat mrtvou tkáň. Živého masa se přitom ani nedotknou.

„Červi tak šetrně nahrazují chirurgický skalpel. Pacient nemusí podstoupit narkózu a chirurgickou operaci, a larvy navíc mrtvou tkáň odstraní ještě přesněji. Skalpelem to tak dobře netrefíte,“ popisuje postup lékař Ondřej Hejkrlík. Léčbu pro její úspěšnost začala od ledna hradit i Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). „Jedná se skutečně o účinnou metodu. Není levná, ale neprotahuje zbytečně léčbu. Pacient je kratší dobu v pracovní neschopnosti,“ vysvětlil mluvčí VZP Jiří Rod. Pojišťovna hradí až 5500 Kč za jeden výkon, pacient obvykle potřebuje tři kúry.

PIJAVICE PROKRVÍ PRST
Pijavice vypouštějí do krve svého hostitele látku hirudin, která ředí krev a brání jejímu srážení, a další protizánětlivé a analgetické látky. Pomáhají při vysokém tlaku, bolestech hlavy, nespavosti, zánětech kloubů. Léčí i hemoroidy nebo zbytnění prostaty. Lékaři je používají třeba v plastické chirurgii, když potřebují zlepšit prokrvení po operaci. Např. u pacienta, který si na pile amputuje prst a chirurgům se jej podařilo zpět přišít.

Kliknutím zvětšeteLUPÉNKU »OKOUŠOU« RYBIČKY
Pacientům, které trápí lupénka, dokážou ulevit kaprovité rybičky Garra rufa, které okusují odumřelé šupinky kůže. Malí »kapříci« sice nemoc vyléčit nedokážou, ale pacient po kúře cítí úlevu a výrazný je i kosmetický efekt.

STERILNÍ LARVY
Larvy mouchy bzučivky zelené musejí být pro lékařské využití odchovány za velmi přísných hygienických podmínek. Vajíčka se musejí dezinfikovat a z nich vylíhnuté larvy žijí ve sterilním prostředí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.