Jak to bude s poplatky dál? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jak to bude s poplatky dál?

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Konec placení poplatků v krajských nemocničních zařízeních a některých lékárnách asi nebude ani zdaleka poslední změna, která se pacientů dotkne. Už za pár měsíců může být zase všechno jinak.

Politici na nás chystají další změny!

..

Podle návrhu, který schválil Senát, by totiž za ambulantní návštěvu lékaře neměly platit děti do 18 let. Ochranný limit se jim má, stejně jako seniorům nad 65 let, snížit na 2500 korun. Naopak se zachovává poplatek za každou položku na receptu, ruší se však u léků s doplatkem vyšším než 30 korun. Do limitu by se měly započítávat doplatky za léky.


Novou podobu poplatků ve zdravotnictví musí ještě posvětit poslanci. Ti zákon nemohou měnit, ale jen schválit nebo zamítnout. Naděje, že by takto upravený zákon prošel Sněmovnou, je velká. V úterý si totiž ministryně Filipiová (ODS) dojednala hlasy rebelek ze strany zelených a podpořit návrh by měli i lidovci. Senátorský návrh by tak mohl platit už od 1. dubna.

Nejdůležitější otázky a odpovědi

● Dočkáme se úplného zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví?
Tato varianta zatím není pravděpodobná, Senát totiž plošné zrušení poplatků zamítl a navrhl vlastní úpravu, podle které by byly od 30korunového poplatku osvobozeny děti do 18 let, nyní se čeká, zda ji schválí Sněmovna.

● Je pravda, že od 1. února se neplatí už žádné zdravotnické poplatky ve všech krajských zdravotnických zařízeních?
Ne, podmínky pro hrazení poplatků se liší kraj od kraje, je proto nezbytné se informovat jak je to konkrétně ve vašem kraji, např. v přehledu krajů, který uvádíme.

● Jak poznám, že v daném zdravotnickém zařízení se neplatí poplatky?
Na všech místech, kde nově nebudou muset lidé platit poplatky, budou viset přehledné cedule na nichž se dozví pacienti vše potřebné.

● Je možné platit poplatky i nadále?
Pokud patříte mezi ty, co s rušením poplatků nesouhlasí, můžete je i nadále platit bez omezení. V mnohých nemocnicích zůstávají i automaty, které sloužily k hrazení poplatků.

● Co mám udělat pro to, aby za mě platil poplatky kraj?
Pokud navštěvujete některé z krajských zdravotnických zařízení můžete se sami rozhodnout, zda poplatky zaplatíte nebo zda úhradu poplatku přijmete od kraje jako dar. Můžete tak podepsat darovací smlouvu, ale není podmínkou.

● Mohu cestovat za lékařskou péčí i do jiného kraje, kde je to pro mě finančně výhodnější?
Ano, je třeba ale mít na paměti, že např. Karlovarský a Ústecký kraj hradí poplatky pouze za obyvatele, kteří mají trvalé bydliště v kraji.

● V některých lékárnách se neplatí, bude to tak ve všech?
To asi ne. Lékárnické grémium to sice poradilo lékárníkům, ale každý z nich se asi zachová jinak. Záležet bude i na tom, jak rozhodne soud. K němu lékárníci podají žaloby kvůli ušlým ziskům, navíc chtějí, aby za lidi platil kraj stejně jako v některých krajských lékárnách.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.