Tohle je nejlepší chléb v Česku!

LITVÍNOV – Nádherně voňavý. Pružný, ale nepříliš měkký. Barva je kaštanově hnědá a na kůrce jsou patrné stopy po prutech ošatky, v níž kynul. Právě tak vypadá nejlepší chléb v Česku.
Reportáž z pekárny, která se může pochlubit jedinečným titulem
Pekárna Japek, která se nachází na okraji problematického litvínovského sídliště Janov, má na to, že peče nejlepší chleba v republice, oficiální papír. Její výrobek – dvanáctisetgramový konzumní chléb – totiž vloni na oficiální soutěži pořádané Svazem pekařů a cukrářů zvítězil v kategorii Nejlepší chléb roku 2008.
„Náš chléb je jiný než většina ostatních,“ říká pyšně Viera Komanová, která má ve firmě na starosti celou výrobu, tedy nejen chleba, ale i rohlíků a dalšího pečiva, sladkostí a třeba také knedlíků. Velká část úspěchu jejich chleba spočívá podle ní v tom, že používají tradiční technologii a sami si připravují přírodní žitné kvasy. Ty pak po vyzrání dodají chlebu patřičné chuťové vlastnosti, objem a vůni.
V Litvínově jsou pyšní i na novou předpékací pec, kde se za vysoké teploty blížící se až 300 stupňům chléb takzvaně zatáhne a navíc získá větší trvanlivost a vůni po přepražené žitné mouce. V dalších fázích při postupu pecí pak teplota postupně klesá.
Podíl žitné mouky je v nejlepším chlebu v republice zhruba čtyřicet procent, zbytek pochopitelně tvoří pšeničná mouka. Denně zde upečou několik tisíc bochníků konzumního chleba (tvoří zhruba tři čtvrtiny z celkového množství upečených chlebů) a dále stovky kusů dalších druhů chleba). Vlastní pekařské vozy je pak vozí téměř po celých severních Čechách a také do Prahy.
Co třeba nevíte o chlebu
● NEJSTARŠÍ CHLÉB pekli lidé již před šesti tisíci lety v oblasti Blízkého východu.
● NEPEČE SE KAŽDÝ DEN stejné množství. Jiné je to v období před výplatami, své udělají i cenové akce různých řetězců.● KYNUTÍ CHLEBA pomocí kvásku již dnes není příliš obvyklé. Mnohé pekárny používají droždí. Výsledkem pak podle odborníků je to, že chléb sice vydrží déle čerstvý, ale negativní vlastností je například příliš velké množství vzduchových bublin pod kůrkou. Také chuť je jiná.
● SVĚTLEJŠÍ CHLÉB DO PRAHY. Pražští odběratelé chtějí pečivo světlejší barvy, než je obvyklé jinde.
● 50 MINUT stráví v peci každý bochník chleba.
● 30 STUPŇŮ CELSIA je v hale, kde se chleba a další pečivo peče. A to i v době, kdy je venku -10 stupňů Celsia.
● NA PÁS, který prochází celou pecí, se vejde sedm chlebů v řadě.
● DOKDY SE PEČE CHLÉB? Začíná se péci kolem 18. hodiny večer a poslední bochník vyjede z pece druhý den před polednem.
● JEDINÉ DVĚ NOCI, kdy se v pekárně nepeče, jsou v prosinci – z 24. na 25. a o silvestrovské noci.
● TOPÍ SE PLYNEM, a to jak v pecích, tak i v pekárně. I kdyby však bylo v republice plynu málo, pekárny ho dostat musí. Patří totiž mezi takzvaně strategické podniky.
Autor: (rc)
Foto Aha! – Karel Kopáč