Plazila se pro smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Plazila se pro smrt!

Pomoc horské služby byla už zbytečná. Žena v lese umrzla.
Pomoc horské služby byla už zbytečná. Žena v lese umrzla.

JOSEFŮV DŮL – Mrtvou ženu (†47) našli lyžaři v Josefově Dole v Jizerských horách. Ležela na lesní cestě směrem k Hornímu Maxovu a pravděpodobně tam umrzla. Nestihla se včas doplazit pro pomoc.


Otřesná ledová dramata: žena umrzla, muž přišel o nohu

V lese byla žena pěšky a podle nalezených stop se snažila ze všech sil dostat k obydlené oblasti. Byla nalezena v místě zvaném Spáleniště nedaleko Horního Maxova.

„Podle objevených stop se žena plazila asi 200 metrů sněhem a pokoušela se dostat do Josefova Dolu,“ řekl náčelník horské služby v Jizerských horách René Mašín. Tělo umrzlé ženy objevili náhodní lyžaři.

V Josefově Dole a okolí klesla v noci na sobotu teplota na minus deset stupňů Celsia. „Přivolaný lékař předběžně vyloučil, že by ženu někdo usmrtil. Přesnou příčinu tragédie určí nařízená soudní pitva. Další informace nemůžeme zatím poskytovat,“ uvedla mluvčí jablonecké policie Dagmar Sochorová.

Pitva byla nařízena proto, aby se zjistilo, zda žena skutečně umrzla, nebo měla například náhlou cévní příhodu.

Dolezl k záchraně! I bez nohy!

KRNOV (zn) – Příběh podobný sovětskému letci Maresjevovi! Provozovatel (47) sjezdovky z Krnovska si zachránil život, když se v noci doplazil k záchraně! A to byl bez nohy!

Muži utrhla nohu kolem druhé hodiny v noci ze soboty na neděli sněžná fréza, když s ní upravoval sjezdovku. Podklouzla mu noha, když se šel podívat před spuštěnou frézu, a spadl pod ni. „Pohyboval se na vrcholu kopce a během práce mu rotující část stroje vtáhla nohu dovnitř. Přitom došlo k amputaci nohy v oblasti pod kolenem,“ uvedl mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Jelikož byl na sjezdovce sám, musel se nad ránem doplazit pro pomoc. „Musel projevit značnou duchapřítomnost a obrovské sebeovládání, protože se musel nejprve z frézy vyprostit a potom po sjezdovce směrem dolů urazit zhruba 600 metrů k nejbližšímu obydlenému objektu,“ dodal Humpl.

„Při našem příjezdu byl zraněný při vědomí, avšak značně podchlazený, s velkou krevní ztrátou a v přímém ohrožení života,“ řekl Humpl s tím, že muž skončil v umělém spánku v krnovské nemocnici. Měl nohu rozdrcenou do takové míry, že mu ji na operačním sále museli lékaři amputovat ve stehně. Manželka ani syn zraněného provozovatele se nechtějí k události vyjadřovat.

Jako kdysi Meresjev...

Kliknutím zvětšeteKdyž jde člověku o život, dokáže zázraky. Příběh z Krnovska je obdobou slavného filmového hrdiny Meresjeva. Sovětský hrdina Alexej Petrovič Maresjev (tak se v reálu jmenoval) byl za druhé světové války, v březnu 1942, sestřelen nedaleko města Staraja Rusa a po pádu stroje se ocitl těžce raněný v nepřátelském týlu. 18 dnů se plazil zpět a po návratu mu musely být pod kolenem obě dvě nohy amputovány. Maresjev (na snímku z roku 2001, kdy zemřel) se však dokázal vrátit k létání i s protézami.


Autor: (nek)
Foto pro Aha! – Horská služba Jizerské hory

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.