Lékaři přiznávají: Havel je komplikovaný pacient | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Lékaři přiznávají: Havel je komplikovaný pacient

PRAHA – Václava Havla (72) označují lékaři za komplikovaného pacienta. Už od roku 1983 bojuje bývalý prezident s podlomeným zdravím. Současné komplikace mohou být podle odborníků následkem několika zánětů a operace plic. Co všechno už ho trápilo?


Náš první polistopadový prezident bojuje s nemocemi plic už čtvrt století ● Jeho žena Dagmar je mu naštěstí velkou oporou ● A uzdravení mu přejí i další lidé...

PRAHA – Václava Havla (72) označují lékaři za kompliko- vaného pacienta. Už od roku 1983 bojuje bývalý prezident s podlomeným zdravím. Současné komplikace mohou být podle odborníků následkem několika zánětů a operace plic. Co všechno už ho trápilo?

Ústa

> 13. února 1996 – Havel musí být operován kvůli akutnímu krvácení z polypu v ústní dutině. Polyp je stopkatý útvar na sliznici, lékaři ho řadí mezi nepravé nádory. Někdy se ale polypy mohou zvrhnout i do rakovinného bujení.

Krk

> 18. února 1998 – Havel se podrobuje plastické operaci, která má zacelit otvor po tracheotomii při operaci plic v roce 1996.
> 13. ledna 2009 – Václav Havel se podrobuje operaci hnisavého abscesu v krku, po komplikacích je hospitalizován.

Hrudník

> Únor 1994 – během státní návštěvy v Thajsku si Havel zlomil žebro.

Plíce

> 23. ledna 1983 – objevují se záněty pohrudnice a na plicích jsou objeveny hnisavé abscesy (dutiny vyplněné hnisem a obklopené zanícenou tkání, které vznikají právě po zánětech – pozn. red.)
> Jaro 1994 – virové onemocnění způsobuje zánět plic.
> Listopad 1996 – Havel je hospitalizován se zánětem plic na chirurgické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
> 2. prosince 1996 – operační tým profesora Pafka odebírá Havlovi spolu s patnáctimilimetrovým zhoubným nádorem polovinu pravé plíce.
> 2. listopadu 1997 – Havel trpí dalším zánětem plic.
> 12. února 1998 – virové onemocnění vyvolává horečky. Pravá plíce kolabuje.
> Srpen 1998 – Pravá plíce opět kolabuje, objevují se i srdeční arytmie.
> Leden 2004 – Havel trpí dýchacími obtížemi a musí přerušit návštěvu Indie.

Průdušky

> 20. května 1999 – zánět průdušek.
> Únor 2001 – Havel končí v nemocnici s dalším zánětem průdušek poté, co musel přerušit návštěvu Kuvajtu.
> Červenec 2002 – kvůli zánětu průdušek Havel předčasně ukončuje návštěvu Francie a je opět hospitalizován.

Srdce

> 4. srpna 1998 – porucha srdečního rytmu, lékaři musejí provést elektrickou kardioverzi, tedy úpravu rytmu srdce elektrickým výbojem.
> 24. září 2001 – Havel ruší kvůli srdeční arytmii návštěvu Itálie. Lékaři znovu provádějí elektrickou kardioverzi.
> 14. ledna 2008 – Havel je kvůli srdeční arytmii hospitalizován.

Břicho

> Březen 1990 – Havel se podrobuje operaci břišní kýly.
> Červen 2000 - lékaři odstraňují Havlovi břišní kýlu, pozůstatek operací tlustého střeva.

Střeva

> 24. září 1981 – Havel podstupuje operaci hemoroidů.
> 14. dubna 1998 – akutní operace tlustého střeva. Lékaři v rakouském Innsbrucku vyřízli Havlovi asi 25 centimetrů poškozeného střeva.
> 26. července 1998 – lékaři zacelují umělý vývod tlustého střeva.

Stehenní kost

> Listopad 2004 – Havel na návštěvě Tchaj-wanu uklouzl, zlomil si krček stehenní kosti.

Paní Dagmar - Stojí manželovi věrně po boku...

Kliknutím zvětšete● Ta žena zaslouží úctu
● Pomáhala mu, když bojoval s rakovinou
● I dnes je u něj stále

PRAHA – Krutá nemoc stála na začátku jejich vztahu a nemoc se je pokouší dnes rozdělit. Dagmar Havlová (55), manželka bývalého prezidenta Václava Havla, už poněkolikáté zakouší, jaké to je, když její milovaný muž balancuje na hranici života...

Neopouští ho v nejtěžších chvílích, utěšuje ho a podporuje. Možná by už za ta léta měla být proti bolesti a utrpení zocelená, ale jde přece o jejího životního partnera. A více než kde jinde právě u Havlových platí – v dobrém i ve zlém, ve zdraví i v nemoci...

Kliknutím zvětšete„U Václava Havla je paní Dagmar každý den,“ zaznělo při včerejší tiskové konferenci v motolské nemocnici. A je to tak. I teď, když celý národ s napětím očekává, jak se bývalý prezident popere se závažným onemocněním, Dáša stojí po jeho boku.

V podobné situaci byla už před dvanácti lety, když si Havla brala. Tenkrát je zasáhla těžká rána. Havel se potýkal s krutou diagnózou rakoviny plic, podstoupil několik komplikovaných operací, málem zemřel. Od té doby si v nemocnicích poležel mnohokrát. Nikdy ale nebyl sám. Přesně před rokem skončil ve špitále se srdeční arytmií a zánětem průdušek. Už tenkrát dělala Havlové starosti i manželova zarputilost. Kliknutím zvětšete„Vašek je hrozně umíněný. Když si vezme něco do hlavy, nikdo mu to nevymluví. A teď si vzal do hlavy, že odejde z nemocnice, aby stihl mou premiéru,“ řekla tenkrát pro Aha!

Jenže při nynějších zdravotních komplikacích si prezident vzal do hlavy, že nechce radikální léčbu a další komplikované zákroky. To by ale mohlo jeho zdravotní stav hodně zkomplikovat. Jednu jistotu ale má. Milovaná Dagmar, která ho kdysi okouzlila »takovým zvláštním sexy pohledem«, jak on sám říkal, bude stát při něm...


Autor: (kpi), (dom)
Foto Aha! – Marek Pátek, Foto Aha! – Martin Hykl, Martin Přibyl, ČTK, ara

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.