Julínek, Řebíček a spol.: Vypadnou z vlády? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Julínek, Řebíček a spol.: Vypadnou z vlády?

PRAHA – Kongres ODS je za námi. Nepřinesl žádné závratné změny – modrým ptákům dál povládne Mirek Topolánek, v jehož režii kongres probíhal. Jedinou novinkou ve vedení ODS je mladý starosta Prahy 13 David Vodrážka (37). Otázkou zůstává jen to, co se stane s vládou.


TOPOLÁNKOVA ROŠÁDA

V příštích dnech bude premiér Topolánek jednat s šéfy koaličních stran Jiřím Čunkem a Martinem Bursíkem o případných výměnách ve vládě. Konkrétní změny zatím Topolánek prozradit nechce, prý vše bude jasnější, až se s koaličními partnery domluví na »půdorysu vládnutí«.

O krk se musí bát ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, který má kvůli reformám problémy s lidovci i zelenými, navíc bojuje i s kritiky v ODS. Jeho odchod se po prohraných krajských a senátních volbách zdál nevyhnutelný, teď už situace tak jednoznačná není. Pořád to ale zřejmě má Julínek nahnuté, i když někteří členové ODS tvrdí, že ho Topolánek ve vládě nechá. Dále se spekuluje např. o výměně ministra dopravy Aleše Řebíčka – ten o víkendu neuspěl ani v boji o křeslo místopředsedy a na jeho místo by měl usednout bývalý hejtman Petr Bendl, který byl v letech 2002 až 2006 stínovým ministrem dopravy. Ten je bez práce a Topolánkovi před kongresem výrazně pomohl. Ač se tvářil jako hlavní spojenec Pavla Béma, pár dní před kongresem řekl, že Bém nemá šanci na úspěch. A začal říkat, že by klidně usedl i do vlády. Je možné, že ho teď Topolánek za jeho služby odmění...

Kdo možná odejde z vlády

Aleš Řebíček (ODS), ministr dopravy
Tomáš Julínek (ODS), ministr zdravotnictví
Džamila Stehlíková (SZ), ministryně pro lidská práva
Vlasta Parkanová (KDU-ČSL), ministryně obrany
● Šéf lidovců Jiří Čunek by se také měl přesunout z postu ministra pro místní rozvoj. Ministerstvo se možná bude slučovat s ministerstvem zemědělství – možná by tak skončil ministr Petr Gandalovič (ODS).
● Vzniknout má nový post vicepremiéra pro ekonomiku, obsadit ho může bývalý šéf ČEZ Jaroslav Míl.


Autor: (pol)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.