Drsné hádky v ODS - Poslanec Boris Šťastný: Julínku, kvůli tobě budou umírat lidi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Drsné hádky v ODS - Poslanec Boris Šťastný: Julínku, kvůli tobě budou umírat lidi!

Tomáš Julínek
Tomáš Julínek (: ČTK)

PRAHA – Zdravotnická reforma ministra Tomáše Julínka (ODS) vyvolává nesouhlas nejen u zelených či lidovců, ale i v ODS. Největší vášně jsou kolem vládou schválené novely zákona o zdravotním pojištění. Podle té by si lidé mohli zaplatit třeba za kratší čekací dobu na plánovanou operaci či si na ni za poplatek objednat nejlepšího lékaře v nemocnici. Poslanec ODS Boris Šťastný bez obalu říká, že kvůli tomu mohou umírat lidé! Pokud se zákon nezmění, Šťastný ho nepodpoří.

„Člověk dostane rakovinu. Existují speciální vyšetření jako PET CT, která dokážou odhalit, jestli se rakovina nešíří do celého těla a nevznikají metastázy. Takový přístroj je jen na jednom místě v Praze, a proto se na vyšetření čeká velmi dlouho. Místo toho, aby se koupil další přístroj, schvaluje se tato šílenost – bohatý člověk přeskočí chudého v čekání na vyšetření či zdravotní zákrok. To je nefér, ohrožuje to zdraví a životy lidí,“ řekl Aha! Šťastný.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že vše bude jinak. „Pan poslanec by si měl vzít ten zákon, dát si nohy do lavoru a pozorně si ho přečíst. Je tam kombinace maximálních čekacích dob na operace či vyšetření a možnosti připlatit si. Není nastaven tak, aby bohatí předbíhali v čekacích listinách na zákrok chudé, právě naopak,“ říká mluvčí ministra Tomáš Cikrt. Šťastný ale tvrdí, že zákon má nastudovaný, a trvá na svém. Ministerstvo se hájí i tím, že se zprůhlední systém, který funguje nelegálně už teď – že jsou doktoři upláceni za rychleji provedenou operaci. „Pokud ministerstvo zná místa, kde je korupce, tak by mělo tvrdě postupovat a neříkat, že ten problém tady je, a situaci neřešit,“ myslí si Šťastný. Podle něj by se mělo ministerstvo spíše snažit, aby bylo více míst, která budou specializovaná vyšetření či operace provádět, a zprůhlednit systém čekacích lhůt.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.