Julínkův zákon: Příplatek za operaci primářem a nebo za lepší kyčelní kloub! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Julínkův zákon: Příplatek za operaci primářem a nebo za lepší kyčelní kloub!

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (: ČTK)

PRAHA – Legálně zaplatit za kratší čekací dobu na plánovanou operaci, koupit si na její provedení nejlepšího lékaře v nemocnici, připlatit si za lepší kyčelní kloub – to všechno a další nadstandardní služby umožní novela zákona o zdravotním pojištění, kterou ve čtvrtek schválila vláda. Jenže.

..

Aby bylo možné připlácet si za nadstandard, musejí pacienti přesně vědět, co je standard. To je ale kámen úrazu, protože ani koaliční partneři se nejsou schopni na formě, jak by měl být standard určen, domluvit – kvůli tomu je ohrožena celá reforma. Vláda ji sice poslala dál, ale lidovečtí poslanci jasně říkají, že pokud se s ministrem nedomluví, ruku »pro« nezvednou.

V čem je problém? Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) v zákoně jedním paragrafem vyjádřil, co by měl být standard – to se zdá lidovcům málo, paragraf je prý příliš obecný. Proto ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že udělá seznam placených výkonů a vyšetření a umístí ho na internet. Ale ani tento nápad lidovce neuspokojil. „Nelíbí se nám, že to bude určovat ministerstvo. Tím se veškerá pravomoc soustředí na jediného člověka, na ministra zdravotnictví, a to není možné,“ řekl Aha! lidovecký zdravotnický expert Jiří Carbol. S ním ale nesouhlasí jeho stranický kolega ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj Carbol smysl zákona nepochopil.

Otázky a odpovědi o Julínkově zákonu

● Za co si budu moct připlatit?
Žádný konkrétní seznam není vytvořen. Zatím se hovoří jen o tom, že si lidé budou moci nadstandardně připlatit lepší kyčelní nebo kolenní kloub či oční čočku, za kratší čekací dobu či za to, že by je operoval třeba primář.
● Proč má být stanoven standard?
Teď není zcela jasné, co za pacienta platí pojišťovna. Lékaři a nemocnice ho léčí podle svých finančních možností. Pokud například starší, nicméně sportu holdující člověk chce kloub, který by mu pojišťovna neschválila právě kvůli vyššímu věku, musí si nový implantát zaplatit celý. Nový zákon umožní doplatit si pouze rozdíl mezi kloubem hrazeným pojišťovnou a lepším implantátem.
● Kdy vzniknou katalogy standardů?
Od ledna budou připravené standardy týkající se ubytování, výběru lékařů, očních čoček a kloubních implantátů. Další katalogy se budou připravovat postupně.
● Mohl bych si zaplatit za to, aby operaci provedl konkrétní lékař?
Ano. Mohl bych si vybrat, aby mi například nádor na plicích operoval Pavel Pafko a srdeční chlopeň Jan Pirk. Nyní si mohu doktora koupit, ale není to zákonné. Takže pokud si ho zaplatím a nakonec mě operuje někdo jiný, tak si nemůžu nikde stěžovat.
● Nebude české zdravotnictví výhodné jen pro bohaté?
Podle nového zákona mají všichni pacienti nárok na péči, která odpovídá nejnovějšímu vývoji v medicíně. Například všichni budou mít nárok na pružnou kontaktní čočku. Ale budeli někdo chtít čočku zabarvenou do žluta, tak si ji připlatí.
● Bude možné si připlatit za to, že předběhnu plnou čekárnu a lékař mě vezme přednostně?
Ne. Ministerstvo chce ale dosáhnout toho, aby lékaři zavedli objednávkový systém. A ti, kteří by jeden den v týdnu měli prodloužené ordinační hodiny do šesti hodin, by za to měli dostat od pojišťovny více peněz.
● Bude možné se díky příplatku dostat dříve na operaci kloubu?
Ano. Těm, co na to nebudou mít, by měl zákon stanovit maximální čekací dobu na zákrok. Nyní pořadníky nikdo nehlídá.
● Bude se připlácet za nadstandardní pokoj?
Ano. Zákon jasně stanoví, co má být na standardním pokoji. Za všechno, co bude chtít pacient navíc, si připlatí.

Co novela zákona o pojištění zaručuje:

■ Lidé si budou moci zaplatit lepšího lékaře.
■ Za příplatek si zajistí kratší čekací dobu na operace.
■ V zákoně budou uvedeny maximální čekací doby pro lidi, kteří si připlácet nebudou.
■ Na internetu si budou moci lidé zkontrolovat, co přesně jim zaplatí zdravotní pojišťovny.
■ Pacienti dostanou šanci legálně si připlatit rozdíl mezi standardním a nadstandardním ošetřením.
■ Děti do šesti let přestanou platit poplatky v ordinacích.
■ Pojišťovny začnou hradit očkování proti pneumokokovi.
■ Pojišťovny už nebudou firmám platit žádné preventivní prohlídky pro zaměstnance.


Kde všude nebudete platit poplatky?
Čtěte v dnešním tištěném Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.