I takový byl 17. listopad: Radikálové táhli Litvínovem! Zase tekla krev | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

I takový byl 17. listopad: Radikálové táhli Litvínovem! Zase tekla krev

Střety policistů a radikálů se odehrávaly za ohlušujícího rachotu dělobuchů.
Střety policistů a radikálů se odehrávaly za ohlušujícího rachotu dělobuchů.

LITVÍNOV – Vylidněné město, zatlučené výlohy, zdemolovaná auta i krvavá potyčka s policií. I tak vypadalo včerejší shromáždění pravicových extremistů v Litvínově. Ti byli vyzbrojeni a odhodláni projít i přes policejní kordony do romského sídliště Janov.


● Demolovali auta i výlohy
● Zbili novináře
● Vyzbrojili se i vidlemi a mačetami
● Střety s policisty si vyžádaly zraněné

LITVÍNOV – Vylidněné město, zatlučené výlohy, zdemolova- ná auta i krvavá potyčka s policií. I tak vypadalo včerejší shromáždění pravicových extremistů v Litvínově. Ti byli vyzbrojeni a odhodláni projít i přes policejní kordony do romského sídliště Janov...

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteExtremisté se na litvínovském náměstí Míru shromáždili už dopoledne. Během několika hodin jich tu bylo kolem pěti stovek. V autech, ve kterých se na plánovaný pochod na romské sídliště Janov sjeli, našla policie spousty zbraní, sekyry, mačety, teleskopické obušky, boxery, klacky i lopaty, vidle nebo hole s hřeby.

Kliknutím zvětšeteNa náměstí pak promluvil předseda Dělnické strany Tomáš Vandas, který tvrdě odsoudil politický systém v Česku i jeho národnostní a rasovou politiku. Kliknutím zvětšeteRadikálové, často maskovaní v černých kuklách a s prapory Dělnické strany, pak těsně před třetí hodinou vyrazili na Janov. Cestou demolovali auta, házeli dýmovnice a skandovali nacionalistická hesla: „Nic než národ! Češi, pojďte s námi!“

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteZe skupinky novinářů dokonce jednoho vytáhli, povalili ho na zem a surově zkopali. Ve chvíli, kdy davy dorazily k Janovu, zatarasila policie transportérem a vodním dělem vstup na sídliště a strhla se tu bitka. Policie tlačila extremisty zpátky do centra, nasadila jízdní jednotku, dělobuchy i slzný plyn. Kliknutím zvětšeteRadikálové se pokusili přes zátarasy proniknout, házeli na policisty dlažební kostky i petardy, zapálili auto městské policie. Právě předčasně vybuchlá petarda utrhla prsty jednomu z extremistů, kterého pak musela odvézt sanitka. Dalších 6 jich bylo zraněno, zraněno bylo i 7 policistů, 15 radikálů bylo zadrženo.

19 let od počátku sametové revoluce: exprezidentu Havlovi se tleskalo, premiér Topolánek se prodíral přes odpůrce radaru!

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete




Autor: (esc)
Foto Aha! – Karel Kopáč, Petr Novotný, Mária Rušinová, ČTK

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.