ČSSD si vyhrála 100 milionů Kč! Sociální demokraté získali 23 z 27 možných senátorů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

ČSSD si vyhrála 100 milionů Kč! Sociální demokraté získali 23 z 27 možných senátorů

 (Aha! – Josef Mašek, ČTKInfografika: ČTK)

PRAHA – Epochální vítězství, tak nazval volební úspěch své ČSSD Jiří Paroubek. Jeho strana má po sobotních senátních volbách 23 nových senátorů, což je o 16 více než měla dosud. Díky tomu ODS, která uspěla jen ve třech obvodech v Praze, ztratila většinu v Senátu. Vítězství ČSSD neznamená jen politický vliv, ale i tučnou finanční odměnu.

ODS ztratila většinu v Senátu

Téměř 100 milionů korun ročně tak čeká na vítězné sociální demokraty. Tyto peníze dostanou jako státní příspěvek za získané mandáty.

Celkem 23 nových senátorů za ČSSD znamená každoroční přísun 20,7 milionů korun ze státního rozpočtu. A k tomu si ČSSD z krajských voleb může připočíst i státní příspěvek 70 milionů korun.

Pravidlo pro výpočet příspěvku je přitom jednoduché. Za každého senátora náleží straně ročně státní příspěvek 900 tisíc korun. Vítězná ČSSD přitom do své předvolební kampaně, které vévodil obří americký kamion investovala 50–60 milionů korun. Už nyní se jí tak vložené investice vrátily a do budoucna ještě mnohokrát vrátí.

Finanční ztráty tak naopak může počítat na hlavu poražená ODS. Ta při víkendových volbách přišla o šest svých senátorů. Z 20 jejích kandidátů uspěli pouze tři z nich. Nezbývá tedy nic jiného než se rozloučit zhruba s 5,5 miliony korun ročně. Jako poražená strana může sice truchlit, ale i přes porážku jí z krajských voleb ročně přiteče do stranické pokladny 45 milionů korun. Dosud ale dostávaly o 28 milionů korun více.

Tratit na volbách nebudou ani komunisté. Ty si za tři své současné senátory ročně přijdou na 2,7 milionu korun a z krajských voleb jim přiteče ještě 28,5 milionu korun.

Takhle dopadly senátní volby

■ ČSSD získala 23 z 27 možných senátorů. Celkem jich má 29.
■ ODS má jen 3 nové senátory z Prahy a v horní sněmovně má nyní 35 senátorů.
■ Komunisté získali jednu senátorku a celkem mají tři.
■ KDU-ČSL v senátních volbách propadla, ztratila tři senátory. Celkem má 7 senátorů.
■ Absolutním vítězem se s 23 224 hlasy stala primátorka FrýdkuMístku Eva Richtrová (ČSSD), která tak ve 2. kole získala nejvíce hlasů ze všech kandidátů.
■ Nejvyšší procentuální zisk (69,24 %) zaznamenala ve Znojmě komunistická kandidátka Marta Bayerová. Ta přitom porazila svého bývalého studenta Petra Nezvedu (ODS).
■ Před šesti lety bylo Znojmo ještě pravicové, hned v prvním kole zde uspěl bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný (Nezávislý).
■ Nejtěsnějším rozdílem zvítězila Hana Doupovcová (ČSSD) v Uherském Hradišti, která porazila o pouhých 526 hlasů lidovce Josefa Vaculíka. Ten se nemohl kampaně ani zúčastnit, protože je po zářijové autonehodě stále v péči lékařů.
■ Nejvyšší volební účast byla v Hradci Králové, kde odevzdalo svůj hlas 38,3 % voličů.
■ Nejnižší účast zaznamenali volební komisaři v Chebu, kde se voleb účastnilo pouze 24 % voličů.
■ Senátorem na Kladensku se stal 71letý Jiří Dienstbier (ČSSD), který se po dlouhých 16 letech vrací do vrcholné politiky. Býval ministrem zahraničí.
■ Jiří Paroubek (ČSSD) po téměř dvaceti letech v politice vyhrál první volby. Při přímé stranické volbě předsedy na jaře 2009 tak nebude mít konkurenci.
■ Česko se během dvou říjnových víkendů 2008 překlopilo doleva, jako nikdy v polistopadové historii.

Kliknutím zvětšete

Do čela Senátu míří Pithart

PRAHA – Jen co sociální demokraté vyhráli, začali už plánovat změny. Šéf ČSSD Jiří Paroubek chce po vítězství v senátních volbách vyměnit současného předsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS) za Petra Pitharta (KDU-ČSL).

Na to aby Paroubek mohl tento krok uskutečnit, bude potřebovat sehnat dva hlasy od nezávislých senátorů. Nyní má ČSSD v horní komoře 32 členů, spolu s komunisty a lidovci tak dají dohromady 39 hlasů. Dá se totiž předpokládat, že obě strany návrh socialistů na volbu Pitharta, který v této funkci již dříve dvakrát působil, podpoří. Přemysl Sobotka, který je v čele Senátu od voleb v roce 2004, se však vzdát bez boje nechce. „S mojí kandidaturou rozhodně počítejte,“ uvedl. Občanští demokraté mají stále největší senátorský klub, který nyní čítá 35 členů.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Klaus by Topolánka vyměnil
ODS je teď jako Sparta!

PRAHA – Výsledky uplynulých krajských a senátních voleb okomentoval i prezident Klaus. Neúspěch »jeho« ODS ho nepříjemně překvapil. „ODS si musí rozhodnout jestli 0:13 a 3:23 je OK a jdeme dál,“ řekl Klaus a pokračoval ve sportovních přirovnáních. „Jestli jako když Sparta za sebou prohraje šest zápasů, trenéři se vymění, kapitán se vymění, čtyři hráči se pošlou do béčka a jiní se povolají, nebo jestli doufají, že přijde zázrak,“ vtipně okomentoval situaci Klaus.

„Je to historická a vůbec největší porážka nějaké politické strany u nás po roce 1989. Je to vymazání jedné strany z politické mapy,“ řekl Václav Klaus o výsledku voleb a prohře ODS včera v diskusním pořadu TV Prima. „Volby v roce 2006 byly referendem o Paroubkovi. Tyto volby byly referendem o Mirku Topolánkovi a voliči se jasně vyslovili,“ uvedl prezident Klaus. „Voliči chtějí, aby se změnil styl a obsah politiky. Mělo by se v ní objevovat méně arogance,“ dodal prezident. Na přímý dotaz, zda by chtěl v čele ODS jiného člověka, však odmítl odpovědět. Dal tak částečně za pravdu spekulacím, že by ve vedení ODS rád viděl svého oblíbence, pražského primátora Pavla Béma.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.