Sklárny krachly, 1800 lidí bez práce: Zoufalství a beznaděj | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sklárny krachly, 1800 lidí bez práce: Zoufalství a beznaděj

Cimrmanovi nevědí, z čeho budou žít.
Cimrmanovi nevědí, z čeho budou žít.  (Aha! – Alexandr Malachovský)

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU – Výroba ve sklárnách Sklo Bohemia ve Světlé na Sázavou a ve Sklárnách Bohemia v Poděbradech firmy BCT definitivně končí. O práci tak přijde zhruba 1800 lidí. Zachována zůstane výroba pouze v sázavských sklárnách Kavalier a ve sklárnách Nový Bor. Firma se stala obětí dlouhodobých problémů s poptávkou po výrobcích v cizině, drahé elektřiny a současné světové finanční krize. Co na to zaměstnanci skláren? Jsou zoufalí, nevědí, jestli dostanou výplatu za září a co vůbec budou dělat.

..

Beznaděj, zmar, zrada – to byla nejčastější slova, která zaznívala od zaměstnanců sklárny ve Světlé nad Sázavou, když ji včera opouštěli. Mnozí se loučili se slzami v očích. Ti, co byli v odborech, dostali ještě vánoční kolekci – stylově hořkou čokoládu. Další osud skláren v Poděbradech a Světlé nad Sázavou bude záviset na jednání insolvenčního správce. Výpovědi zatím zaměstnanci nedostali, není jasné, kdy se tak stane. Jisté není ani to, jestli dostanou výplaty za září.

Propouštění v jiné firmě skončilo tragédií. V semilské tkalcovně Hybler textil se zřejmě kvůli němu zastřelil její ředitel Milan Mládek (†45)! Měl mít předtím jednání s majiteli společnosti, kteří mu řekli, že z firmy musí odejít 85 zaměstnanců. Mládek na to reagoval, že v tom případě nezůstane ani on. Chvíli poté se v továrně zastřelil.

Radek (32) a Alena (31) Cimrmanovi: Nevíme, co s námi bude!

Smutný je osud čtyřčlenné rodiny Cimrmanovy. Pan Radek (32) pracoval ve sklárně jako brusič. Se svou manželkou Alenou (31) vychovávají dva malé syny Štěpána (2) a Matyáše (4). Paní Alena je na mateřské dovolené a manžel přišel v pondělí o práci. Z rodinného příjmu, který činil 27 tisíc, tak mohli pohodlně splácet hypotéku (1,8 milionu korun) na rodinný dům, který staví.

Když ale pan Radek v pondělí přišel o své místo brusiče, musí nyní vystačit jen se sedmi tisíci korunami. „Nevíme, co s námi bude,“ povídá se slzami v očích paní Alena. Ona sama také pracovala ve sklárně, tu ale před časem opustila a před mateřskou dovolenou pracovala na městském úřadě. „Já se jen modlím, abych se tam v březnu 2009 mohla vrátit, protož teď bude tady o místa velký zájem,“ dodává. Včera byla hledat rodina práci v Jihlavě, „Sháněl jsem tam práci brusiče, ale nic nemám,“ popisuje sklesle svou situaci pan Radek. „Nevíme, co s námi bude, pracoval jsem tam 14 let a teď se na mě vykašlali, nemám slov,“ dodává naštvaně. Podobný osud jako rodinu Cimrmanových přitom postihl nemalou část z 1800 zaměstnanců zkrachovalých skláren...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.