Školáci obchodují: 1 veš = 10 korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Školáci obchodují: 1 veš = 10 korun!

Veš se stala postrachem mnoha škol.
Veš se stala postrachem mnoha škol.

ADAMOV – Ve školách řádí vši! Nejvíc případů je nyní na jižní Moravě. Děti si ale z malých potvůrek nic nedělají, a dokonce s nimi čile obchodují.


Z malých potvůrek je dobrý byznys!

..

„Objevily jsme několik vší u našich žáků,“ přiznává Jana Burianová, ředitelka školy v Adamově u Brna. „Loni jsme s tím bojovali celý podzim. Je to ale těžké, protože někteří rodiče to podceňují a nakažené děti vši roznášejí dál. Nezbývá nám nic jiného než prohlížet hlavy,“ potvrzuje i Hana Pokorná ze ZŠ Horníka v Brně. Malí parazité se usídlili i ve vlasech žáka třetí třídy Jiřího Černého. „Nevadí mi to. Jen to někdy svědí a kluci se mi smějou, ale nemusel jsem kvůli tomu pár dní do školy,“ libuje si Jirka.

Mnohem víc starostí s nimi má jeho máma. „Docela se stydím, je totiž zažitá spojitost mezi čistotností a těmito zvířátky, ale my jsme čistotná rodina, takže vůbec nevím, jak se tohle mohlo stát. Pořád dokola jen měním povlečení, a stejně se toho ne a ne zbavit,“ říká zoufale Jirkova maminka Alena Černá.

Vši se mezi dětmi dokonce už staly i obchodním artiklem. „Jedna maminka mi vykládala, že si její syn dokonce vši koupil od kamaráda ve škole, aby tam nemusel chodit,“ popisuje Černá. A za kolik se vši dají koupit? Za desetikorunu! „Měníme je ale i za jiné věci než za peníze. Třeba za velkou čokoládu nebo plechovku koly,“ vypravoval jeden z podnikavých žáčků.

Kliknutím zvětšeteV lékárně je několik prostředků proti vším (Diffusil H forte, Itax). Většina z nich zabíjí živé vši, na hnidy (vajíčka) působí omezeně. »Moderní« vši jsou bohužel proti většině přípravků odolné. „Vši si vytvořily jakousi odolnost vůči chemickým přípravkům, které ještě kdysi zabíraly. Dnes prodáváme přípravky na olejové bázi, které ničí vši mechanickou cestou. Prostě je udusí,“ vysvětluje brněnská lékárnice Ladislava Nejezchlebová.
V další lékárně poradili i kuriózní ošetření: „Když už nic nezabírá, doporučujeme přípravek Front line. Je určený pro zvířata na blechy, vši a podobně a je opravdu účinný. Ale pozor, není vhodný pro malé děti,“ upozorňuje lékárnice Štěpánka Šlapalová.

Veš dětská

  • Kliknutím zvětšeteDorůstá délky 2 až 4 mm.
  • Samička klade denně 3 až 4 vajíčka, která připevňuje pevně k vlasu v těsném sousedství pokožky (hnidy).
  • Žije asi 3 týdny a za tu dobu naklade až 150 vajíček.
  • Z nich se líhnou po 5 až 10 dnech 1 mm dlouhé larvy. Ty už sají krev, ale nemohou se rozmnožovat. Za 20 dnů se z nich vyvinou dospělé vši.


Autor: ALENA VÁLKOVÁ
Foto pro Aha! – Alena Válková

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.