Jablka budou za dvacku - Sklizeň běží naplno!
PRAHA – Dobrá zpráva! S cenami kolem čtyřiceti i více korun za kilogram jablek je konec! Začala hlavní sklizeň podzimních a zimních odrůd a nástup jablek z nynější sklizně na trh srazil nedávné rekordně vysoké ceny jablek.
Odborníci dokonce optimisticky předpovídají, že za kilogram běžného druhu jablek bychom nemuseli utratit více než dvacku!
Jabloňové sady se v Česku rozkládají na zhruba 9000 hektarech. Po loňské neúrodě jablek, která postihla až na výjimky celou Evropu, očekávají letos ovocnáři dobré výnosy. Podle předpovědí by měla činit 157 790 tun, zatímco loni to bylo 113 086 tun a kvůli tomu byla brzy v obchodech jen jablka z dovozu. To také vyhnalo ceny jablek do astronomických výšek. S tím je teď konec!
„Úroda je letos poměrně dobrá a je předpoklad, že výkupní ceny pro pěstitele budou někde kolem deseti až šestnácti korun za kilogram,“ tvrdí předseda Ovocnářské unie ČR Jaroslav Muška. Konečné ceny pro spotřebitele samozřejmě přesně určit nedokáže, ale je podle něho reálné, aby se jablka prodávala přibližně za 18 až 28 korun. Výši ceny určuje kromě kvality a velikosti jablek například i způsob balení.
Období relativně příznivých cen jablek v obchodech by mělo trvat zhruba do května, dokdy by měly vydržet zásoby od domácích pěstitelů. Česko totiž není v pěstování tohoto ovoce ani v příznivých letech soběstačné.
V módě je oranžová!
PRAHA – Je to neuvěřitelné, ale spotřeba jablek podléhá módě! Nyní jsou v módě jablka v tónech světle červené až oranžové, což je případ odrůd, jako jsou Gala či Šampion. Dívky zase dávají přednost zcela zeleným plodům. Tady jsou nejoblíbenější odrůdy Čechů!
Jablka urychlují trávení...
● Tvoří 12 % celosvětové produkce ovoce a jsou po banánech, hroznech a pomerančích čtvrtým nejvýznamnějším ovocem.
● V čerstvém stavu je konzumováno 60 % jablek, ostatní se dále zpracovávají, třeba na džusy.
● Ze zemí EU se nejvíce jablek sní v ČR a v Polsku, kde konzumace dosahuje kolem 24 kg na osobu za rok.
● Jablka nemají příliš vitaminů, ale další látky v nich obsažené urychlují trávení a příznivě působí na náš organismus.
Autor: (rc)
Foto ČTK