Připadají vám jako politici? Ne, ŠAŠCI to jsou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Připadají vám jako politici? Ne, ŠAŠCI to jsou!

Jiří Čunek (KDU-ČSL)
Jiří Čunek (KDU-ČSL) (: ara)

PRAHA – Kauza exposlance Jana Moravy (ODS) potvrdila, že česká politika je jedna velká žumpa. Jen za posledních několik let se do nějakého skandálu namočil téměř každý politik.

Největší a nejšílenější skandály z českého politického panoptika

Jiří Čunek (KDU-ČSL)
Loupežník je nesmlouvavý, loupení ho strašně baví
Mistrem skandálů posledních let je bezpochyby lidovecký předseda Jiří Čunek. Nejdříve urazil Romy, pak čelil obvinění ze sexuálního obtěžování sekretářky. Nakonec ustál i kauzu o údajném převzetí půlmilionového úplatku, kvůli které byl trestně stíhán. Na čas odešel z vlády kvůli neoprávněnému pobírání státních příspěvků. Nyní je vyšetřován policií v souvislosti s prodejem vsetínských bytů za značně podhodnocenou cenu.

Kliknutím zvětšeteStanislav Gross (ČSSD)
Jak mašinfíra ke štěstí přišel
Bývalého mašinfíru, pak premiéra a šéfa ČSSD stál skandál s nevysvětleným financováním bytu politickou kariéru. Nedávno pobouřil záhadným nákupem akcií firmy Moravia Energo v hodnotě odhadované až na 300 milionů korun. Nedokázal vysvětlit, kde na ně vzal peníze. Akcie obratem výhodně prodal a stal se z něj multimilionář.

Kliknutím zvětšeteVáclav Klaus (ODS)
Jste krásná, opravdu krásná letuška
Ještě coby předseda vlády a šéf ODS čelil problému s nejasným financováním své strany (například dary od podnikatelů účastnících se privatizace, poukázané přes nastrčené nebo smyšlené osoby). Bylo objeveno i tajné »švýcarské konto«, které sloužilo k nelegálnímu financování ODS. Po rezignaci ministrů za KDUČSL podal Václav Klaus v listopadu 1997 demisi z funkce předsedy vlády. Nyní už čelí skandálům s milenkami, kdy byl několikrát přistižen v doprovodu mladých slečen, převážně letušek.

Miloš Melčák a Michal Pohanka (oba dříve ČSSD)
Jsme na prodej. Zn.: Draho!
V prosinci 2006 vystoupili z poslaneckého klubu ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka. Od té doby pravidelně hlasují s vládní koalicí. ČSSD tvrdí, že si jejich hlasy koupila ODS.

Kliknutím zvětšetePetr Kott (ODS, US-DEU)
Glo, glo, glo, glóóóriááá
Do povědomí vstoupil v roce 2003, kdy se coby poslanec ODS ve sněmovním bufetu opil tak, že nebyl schopen vůbec zvednout ruku při hlasování o vládních zákonech na reformu veřejných financí.

Kliknutím zvětšeteMichal Kraus (ČSSD)
Říkejte mi Herr Director
Bývalý poslanec ČSSD Kraus v roce 2001 pomáhal podvodníkovi Františku Rigovi s financováním podezřelého obchodu v africké Ghaně. Zajímavě Kraus vysvětloval svůj podpis pod smlouvou na nákup akcií podniku na zpracování kakaových bobů: „Euforie, která zavládla při podpisu smlouvy, byla taková, že panovala výrazná nálada. A když jsem říkal, já nemám žádnou funkci, tak říkali: Napiš director. Tak jsem napsal director.“ Na kauzu se přišlo v roce 2006, Kraus odešel ze Sněmovny i vysoké politiky, byl podezřelý z praní špinavých peněz, pokusu o podvod a později i korupce, policie ale případ odložila.

Kliknutím zvětšeteVladimír Doležal (ODS)
Do kapsy se mi vejde 800 tisíc
Ze Sněmovny odešel v lednu 2006 v souvislosti s obviněním z korupce. Státní zastupitelství ho viní z toho, že od jednoho podnikatele žádal úplatek 800 tisíc korun.

Vlastimil Tlustý (ODS)
Když dáš cihlu k cihle...
V období skandálu kolem financování Grossova bytu v roce 2005 měl podobný problém i Tlustý,který nevysvětlil původ peněz na stavbu své vily. Tvrdil, že si peníze půjčil, doložit to ale odmítl.

Kliknutím zvětšeteMiroslav Kalousek (KDU-ČSL)
Půjčil mi švagr. Zastřelili ho!
Podobně jako Tlustý a Gross nechtěl dlouho vysvětlit, kde sehnal peníze na vilu v Bechyni. Nakonec po letech tajení v roce 2005 oznámil, že mu 860 tisíc korun půjčil švagr Lubomír Kašák. Ten byl ale v roce 2002 zastřelen, a půjčku tak nemohl nikdo doložit.

Kliknutím zvětšeteMirek Topolánek (ODS)
Neříkejte mi hulvát. Nebo vám rozbiju držku!
Současný premiér dělá drobnější skandály, zato ale soustavně. Kope novinářům do aut, sprostě jim nadává, ukazuje obscénní gesta, používá nacistická hesla. Byl též namočen do kauzy s prodejem akcií firmy VAE, kterou spoluvlastnil – akcie za 2,5 milionu korun prodal a použil na koupi bytu v době, kdy firma dlužila miliony. Nakonec se ukázalo, že o žádný trestný čin nešlo.

Vážně trapné aféry:

  • Prezidentská volba 2008
    Letošní prezidentská volba se zapíše do historie jako ta opravdu nejšpinavější. Kromě výhružných esemesek dostali obálky s kulkami a prázdnými nábojnicemi například poslanec ČSSD Evžen Snítilý a senátorky Liana Janáčková a Jana Juřenčáková z klubu SNK. Senátor Josef Novotný (SNKED) dokonce tvrdil, že mu jeden zákonodárce ODS nabídl dvoumilionový úplatek za hlas pro Klause.
  • Kubiceho zpráva
    Pár dní před volbami do Sněmovny v roce 2006 přišel tehdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice se zprávou, že organizovaný zločin už pronikl do státní správy. V materiálu se psalo i o údajném sexuálním styku tehdejšího premiéra Paroubka s nezletilou dcerou kamaráda. Paroubek to odmítl, z rozpoutání aféry obvinil ODS.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.