TEROR ve škole | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

TEROR ve škole

Pokud dítě nechce spolupracovat, pedagog s ním často nemůže nic dělat.
Pokud dítě nechce spolupracovat, pedagog s ním často nemůže nic dělat. (Aha! – Saša Vetkovská, ara)

PRAHA – Začátek školního roku rozhodně nepřivítali všichni žáci a učitelé s radostným nadšením. Pro mnohé znamená prostor před tabulí brutální bojiště. Může jít i o zdraví či dokonce život. Bitevní strategie i zbraně se přitom liší. Fyzické tresty jsou nepřípustné, a tak se pedagogové uchylují k psychickému teroru.

..

Školáci přiznávají, že ponížení je pro ně horší než výprask. Žáci se naopak použít násilí vůči učitelům nebojí. S ohledem na věk jim totiž trestní stíhání nehrozí. Rodiče obvykle stojí proti škole.

„Holčička na mě vyplazovala neustále jazyk. Tak jsem ho na ni vyplázla taky. Tatínek si druhý den přišel stěžovat, co je to za úroveň, když učitelka plazí na děti jazyk. Jejich malá se prý jen olizovala,“ líčí jeden z humornějších incidentů učitelka základní školy Jana Seidlová z Plzně.

Rafinovanou útočnou zbraní v rukou žáků jsou v posledních letech mobilní telefony. „Při vyučování vyvedou pedagoga z míry. Ve zkratové situaci ho pak natočí a zesměšní ho zveřejněním videa na internetu,“ dodává psycholožka Ludmila Čírtková.

Psycholožka Ludmila Čírtková: Výstava hlupáků je nepřípustná

Fyzicky učitelé trestat nesmějí, a tak ponižují a psychicky deptají. Ani takové tresty však nezůstávají bez následků. „Výstavka hlupáků je naprosto nepřípustná. Něco takového degraduje a ponižuje celou osobnost. Není to trest za konkrétní chování,“ říká v rozhovoru pro deník Aha! psycholožka Ludmila Čírtková.

  • Co může takový trest na člověku zanechat?
    „Jeli to úmyslné, zlé ponižování od osob, které jsou v daném životním úseku důležité, tedy rodiče či učitele, působí na sebevědomí. Člověk pak může mít i v dospělosti problémy se sebedůvěrou v práci, v osobním životě. Takoví lidé nevěří svým citům. Spíše se dostanou do role zneužívaného.“
  • Jak pozná rodič, že je něco ve škole v nepořádku?
    „Děti odmítají do školy chodit, pláčou. Z jedničkářů se stanou čtyřkaři. V horších případech zmizí návyky, které už měly, např. se začnou pomočovat.“
  • Co je hlavní příčinou války před tabulí?
    „Problém je vždy o celé škole. Záleží na tom, zda tam panují pravidla a zda jsou všemi dodržována. Učitelé i žáci musejí jasně vědět, co se smí, a co ne. Je to i o tom, jak se zachová při řešení problémů ředitel, a o spolupráci rodičů.“

Takhle týrají pedagogy žáci

■ Žák 9. třídy reagoval při výuce angličtiny na všechno pouze jedinou českou větou »Nerozumím jazyku vašeho kmene«.
■ Žákyně při vyučování lezla pod lavicemi a dělala psa. Když si paní učitelka stěžovala, rodiče jí přišli vynadat, že stresuje jejich dceru.
■ Žáci nabídli učitelce k ochutnání tuhý líh, který zabalili do papírku od bonbonů.
■ S pohmožděným ramenem skončila učitelka, která měla dozor na chodbě. Ránu jí způsobil žák ,když do ní schválně vrazil. Jsou známy i případy, kdy učeň dal pedagogovi facku.
■ Žáci nasadili pedagogovi na hlavu koš na odpadky, natočili ho na mobil a umístili na internet.
■ Učni přelepili učitelce ústa páskou, řekli, že ji vyhodí z okna, a nesli ji k němu. Ředitel vyřešil incident tím, že pedagožce pohrozil vyhozením z práce, jestli se to bude opakovat.

Takhle týrají žáky učitelé

■ Žáky stavěla paní učitelka před tabuli na »výstavku hlupáků« a před celou třídou říkala, že tohle jsou ti největší hlupáci.
■ Místo jmen paní učitelka říká dětem číslem.
■ Pětkou a čtyřkou známkuje i za pohybové neobratnosti.
■ Kdo se hlásí na WC a jde moc rychle, musí se vrátit a jít pomalu, i kdyby to měl pustit do kalhot.
■ Klid zjednává paní učitelka práskáním pravítkem do stolu. Kdo se rány lekne a udělá křivou čáru, dostane lepáka.
■ Děti paní učitelka posílala na »hanbu« do jiných tříd.
■ Paní učitelka mlátila penálem žáka, kterému otec večer předtím ořezal tužky na rýsování, o lavici. Pak pouzdro otevřela, a když viděla ulámané špičky tužek, začala na něj křičet a poslala ho na hanbu.

3.9.2008

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.