Konec politickým šaškárnám! Budeme volit prezidenta přímo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Konec politickým šaškárnám! Budeme volit prezidenta přímo

Budeme volit nástupce Václava Klause sami?
Budeme volit nástupce Václava Klause sami?

PRAHA – Vzpomínáte na letošní volbu prezidenta? Na tu šaškárnu? Dny plné tahanic, které volbu hlavy státu doprovázely, by se už nemusely nikdy opakovat. Vláda má nachystané návrhy na přímou volbu prezidenta.


A vypadá to, že by s ní mohl souhlasit i premiér Mirek Topolánek (ODS), který patří k velkým kritikům tohoto způsobu volení.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) má připraveny návrhy zákona o přímé volbě prezidenta a v nejbližší době je předloží vládě. Ve hře jsou tři varianty – francouzský model, senátní podporovaný ČSSD a jednokolový většinový, který se ale politickým stranám příliš nelíbí. Jednu z variant zřejmě podpoří i premiér Topolánek, který není přímé volbě příliš nakloněn. „Francouzská varianta je něco, co bych přes srdce přenesl,“ uvedl. Nástupce Václava Klause v prezidentském úřadě se má volit v roce 2013.

Francouzská varianta
> Pokud kandidát nezíská v prvním kole více než polovinu hlasů, postoupili by do druhého kola všichni kandidáti, kteří překročí určitou procentní hranici (asi 12,5 procenta).
> Do druhého kola by tedy mohli postoupit tři i čtyři kandidáti. To je důležité pro ODS, protože v případě, kdy jsou jen dva kandidáti, spojí se zpravidla ostatní politické strany proti ODS a jejímu kandidátovi.
Senátní model
> Pokud kandidát nezíská v prvním kole více než polovinu hlasů, postupují do druhého kola první dva kandidáti, kteří získali nejvíce hlasů.
Jednokolový většinový
> Vyhraje ten kandidát, který získá největší počet hlasů.

Kliknutím zvětšete



Autor: (bem)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.