Nejstarší Češky - Jedna oslavovala s druhou se loučili | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nejstarší Češky - Jedna oslavovala s druhou se loučili

Martě Pokorné přišli k jejím 108. narozeninám popřát i synové  Břetislav (88) a Jiří (85)
Martě Pokorné přišli k jejím 108. narozeninám popřát i synové Břetislav (88) a Jiří (85) (Aha! Marek Hofman)

DAČICE/ LIBNIČ - Smutek i radost ovládly jižní Čechy. Zatímco v Dačicích oslavovala Marta Pokorná neuvěřitelné 108. narozeniny, o sto kilometrů dál se truchlící příbuzní loučili s Marií Kráslovou (†109), která zemřela minulý týden. Marta Pokorná se tak oficiálně stala nejstarší Češkou.

Smutek i radost ovládly jižní Čechy. Zatímco v Dačicích oslavovala Marta Pokorná neuvěřitelné 108. narozeniny, o sto kilometrů dál se truchlící příbuzní loučili s Marií Kráslovou (†109), která zemřela minulý týden. Marta Pokorná se tak oficiálně stala nejstarší Češkou.

Starosta, pečovatelky, rodina i přátelé přišli včera pogratulovat paní Pokorné k úctyhodnému věku. Čekala ji záplava květin, dortů, bonboniér i polibků. „Jéje, vás ale je, to je opravdu všechno kvůli mně?“ divila se stařenka, která žije v Domově důchodců v Budíškovicích. Popřát jí přišli její dva synové Břetislav (88) a o tři roky mladší Jiří. Přesto, že má nová nejstarší obyvatelka země dva syny, žádných vnoučat se od nich nedočkala. Zato má ale životního elánu na rozdávání. „Naše maminka byla první žena, která tady v Dačicích řídila automobil a chlapy učila řídit,“ prozradil na maminku syn Jiří Pokorný. Automobilismus je jejím koníčkem i nyní, řadu let fandí formuli 1, Schumacher ale její oblíbenec není. Recept na dlouhověkost oslavenkyně nemá. Celý život se prý řídila ctnostmi, jako jsou víra, naděje, láska a pokora. „Jedině tak může člověk žít dobře a být prospěšný ostatním,“ svěřila se Aha! nejstarší Češka. „Tak za rok zase ahoj,“ rozloučila se s novináři.

V Libniči na Českobudějovicku se právě v tu chvíli odehrávaly smutné okamžiky. S bývalou nejstarší Češkou Marií Kráslovou z Hluboké se přišly rozloučit desítky lidí, včetně její početné asi třicetičlenné rodiny, dvou dětí, 14 vnoučat, šesti pravnoučat a čtyř prapravnoučat. „Bude nám strašně chybět, ale měla už na to věk, a i když nám bude smutno, víme, že měla hezký život a jsme rádi, že tu tak dlouho mohla být s námi,“ svěřila se s pocity její dcera Anna Nohavová. Po mši a dalších obřadech spočinula Marie Kráslová v rodinné hrobce na hřbitově v Libniči.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.