Poprvé v Česku - Lékaři voperovali unikátní kardiostimulátor | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Poprvé v Česku - Lékaři voperovali unikátní kardiostimulátor

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Českým pacientům s nemocným srdcem nabízejí lékaři od včerejška zcela nový typ kardiostimulátoru! Oproti dosud používaným se umí sám naprogramovat a reaguje i na nepatrné změny stavu pacienta, které způsobuje stres. Zasáhne tak ještě předtím, než dojde ke ztrátě vědomí.

Českým pacientům s nemocným srdcem nabízejí lékaři od včerejška zcela nový typ kardiostimulátoru! Oproti dosud používaným se umí sám naprogramovat a reaguje i na nepatrné změny stavu pacienta, které způsobuje stres. Zasáhne tak ještě předtím, než dojde ke ztrátě vědomí.

„Jde o unikátní systém, který umožní rozpoznat potřeby pacienta,“ uvedl po operaci Libor Kameník, primář Interního oddělení Ústřední vojenské nemocnice.

Kardiostimulátor se implantuje pacientům, kterým pomalý srdeční rytmus způsobuje slabost a občasnou ztrátu vědomí. Přístroj odstraní poruchy rytmu tak, že elektrickým impulzem stimuluje srdce ke správné činnosti.

„Jednoznačnou výhodou je schopnost zařízení zjistit nepatrné změny v těle pacienta i v obdobích emocionálního či duševního stresu, třeba při zkouškách nebo sledování fotbalového utkání, a schopnost zareagovat ještě předtím, než dojde ke ztrátě vědomí,“ dodává primář Kameník.

Nové kardiostimulátory Cylos 990 obsahují čip, který lékařům umožňuje pacienta sledovat na dálku. Jednou za 24 hodin se data z kardiostimulátoru odešlou lékaři do počítače a ten je může vyhodnotit a případně si pacienta pozvat na kontrolu – na seřízení kardiostimulátoru nebo předepsání léků.

Jak operace probíhá?

„Jde o relativně jednoduchý výkon, který provádí kardiolog, ne kardiochirurg. Spočívá v místním znecitlivění a zavedením jedné nebo dvou elektrod do srdeční komory a síně,“ popsal doktor Kameník. Po jejich zafixování se propojí s kardiostimulátorem, který se uloží do tzv. podkožní kapsy, což je prostor pod kůží, většinou pod jednou z klíčních kostí. Doba operace je přibližně 30 – 60 minut. Cena kardiostimulátoru je 59 až 174 tisíc korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.