Aha! testovalo zákonodárce: »Zoufalá matka« žádala poslance o pomoc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Aha! testovalo zákonodárce: »Zoufalá matka« žádala poslance o pomoc

Cyril Svoboda
Cyril Svoboda

PRAHA – Jsou placeni z našich daní, mají na starosti naše dobro, ale budeteli po nich žádat pomoc, nečekejte, že vám ji poskytnou! Napsali jsme jedenácti poslancům se žádostí o pomoc, odpověděli nám jen čtyři!

Jsou placeni z našich daní, mají na starosti naše dobro, ale budeteli po nich žádat pomoc, nečekejte, že vám ji poskytnou! Napsali jsme jedenácti poslancům se žádostí o pomoc, odpověděli nám jen čtyři!

Vymysleli jsme si jméno, příběh, založili emailovou adresu, vybrali jedenáct poslanců a poslali jim email se žádostí o pomoc.

Na odpověď jsem čekali více než 10 dnů. U většiny oslovených marně. Příběh zoufalé matky (viz. Dopis), která žádá o pomoc, nechal naše poslance klidnými! A to se mezi vybranými zákonodárci objevily také tři ženy: Vlasta Parkanová, Eva Dundáčková a partnerka Mirka Topolánka Lucie Talmanová. Všechny jsou matky, a přesto v nich nebyla ani špetka soucitu se zoufalou maminkou, aby jí alespoň odpověděly pár řádek.

Nakonec jsme se jim snažili alespoň dovolat, aby nám zdůvodnili svoji lhostejnost vůči prosící matce. Ze všech sedmi, kteří na emailovou prosbu nereagovali, nám telefon zvedl jediný. Starosta Příbrami Josef Řihák na dotaz, proč neodpověděl na zoufalé volání o pomoc, řekl: „To jsem dostal na starostův mail, no to já si nepamatuji. Na poslanecký mail, jo? Jo…To si pamatuji, ale nevím o tom nic, nemám k tomu co říct,“ zmateně odpověděl Řihák. Po pěti minutách redaktorce Aha! zvonil telefon nazpět. „Nemáte na paní Konečnou jiné spojení, rád bych se jí tedy ozval,“ hnulo se asi svědomí v Řihákovi.

To Jiří Dolejš na naši urgenci odpověděl, že se má paní Konečná obrátit na linku domácího násilí. Za premiéra Topolánka reagovala mluvčí vlády s tím, že na vyřizování emailů má premiér lhůtu 30 dnů. Zpráva se zaeviduje a pak teprve jde do příslušných rukou. Topolánek prý tedy prozatím neměl čas reagovat.

Dopis

Vážený pane poslanče,
píšu Vám, jelikož už opravdu nevím, na koho jiného bych se měla obrátit nebo kdo jiný by mi mohl pomoci. Jsem již sedmým rokem vdaná a s manželem máme dvouletou dceru Nelu. Zpočátku vypadalo mé manželství výborně. Manžel se rozhodl, že bude podnikat, a založil si vlastní firmu. Jelikož jsem manželovi věřila a pokládala ho za šikovného, dala jsem mu hned na začátku všechny své našetřené peníze (kolem 500 000 Kč). Jeho firma byla v začátcích úspěšná a manžel velmi slušně vydělával. Postavil pro nás rodinný dům a poté, co jsem otěhotněla, živil celou domácnost sám. Naše manželství bylo výborné, a tak jsem neměla důvod manželovi v ničem nevěřit. Nevím přesně, kdy se mi začal zdát podivný, ale bylo to ještě v době, kdy jsem byla těhotná s Nelinkou. Sousedé začali mít různé poznámky a k nám domů začali jezdit podivní lidé a ptát se po manželovi. Manžel však mé dotazy odbýval a nechtěl mi nic říct. Později jsem se dozvěděla, že má manžel nějaké jiné známosti a vždy s sebou bral i naši dceru. Občas se s ní více než týden neukázal doma a na mé zprávy a telefonáty neodpovídal. Pokaždé, když se vrátil, se mnou odmítal komunikovat a nakonec řekl, že už mi nebude dávat žádné peníze na domácnost. Přibližně před půl rokem jsem se dozvěděla, že manželova firma zkrachovala a manžel nadělal spousty dluhů, jako následek nám exekutoři sebrali dům. Manžel mi své chování ani krach nikdy nechtěl vysvětlit a již měsíc se mi ho nedaří zkontaktovat.. Naposledy, co jsem mluvila s manželem, mi vyhrožoval tím, že pokud po něm budu chtít nějaké alimenty či jiné peníze, sebere mi dceru a už ji nikdy neuvidím. V současné době teď s dcerou nemáme kde bydlet a svoji situaci řešíme přespáváním u mé kamarádky. Žádnou jinou možnost bydlení jsem neměla, jelikož jsem byla žádat o sociální byt ve svém městě, ale bylo mi oznámeno, že obec volnými byty nedisponuje, a to ani sociálními. Obec, která by měla tuto sociální roli plnit, totálně selhala, jelikož všechny byty nechala zprivatizovat. Prosím Vás tedy o nějakou pomoc, nemáme kde bydlet, bojím se o dceru a opravdu nevím, na koho jiného se mám obrátit, velmi se totiž obávám toho, že pokud to manžel zjistí, že se snažím něco podniknout, pokusí se mi dceru ukrást.
S pozdravem Monika Konečná

Odpověděli jen čtyři z jedenácti!

Cyril Svoboda (KDU-ČSL)
Odepsal hned první den, nabídl pomoc svého asistenta, který navrhl řešení. Předal na něj telefonní kontakt a popřál mnoho zdaru při řešení nepříjemné situace.

Richard Dolejš (ČSSD)
Odpověděl po týdnu. Zkontaktoval neziskovou organizaci Rosa a nabídl možnost odvolání se na jeho jméno. Nabídl také možnost osobního setkání a vyjádřil psychickou podporu.

Stanislav Grospič (KSČM)
Odepsal hned první den. Nenavrhl žádné konkrétní řešení, ale jen nastínil možnost postupu. Vyptal se také na podrobnější informace, aby podle toho mohl dále jednat.

David Rath (ČSSD)
Odepsal hned první den. Přiznal, že není odborník pro tuto problematiku, ale poradil zkontaktovat policii, případně sociální úřad a nebát se vyžadovat alimenty po manželovi.

NEODPOVĚDĚLI

Josef Řihák (ČSSD), Martin Bursík (SZ), Mirek Topolánek (ODS), Jiří Dolejš (KSČM), Lucie Talmanová (ODS), Eva Dundáčková (ODS), Vlasta Parkanová (KDU-ČSL)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.