Pohřeb bez obřadu - Vydělá na něm pohřební služba! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Pohřeb bez obřadu - Vydělá na něm pohřební služba!

Ředitel Pohřebního ústavu hlavního města Prahy Julius Mlčoch.
Ředitel Pohřebního ústavu hlavního města Prahy Julius Mlčoch.

PRAHA – »Pohřeb nechceme, babička si ho nepřála!« Takovými výmluvami si lidé mnohdy zdůvodňují, proč nechtějí rozloučení se zemřelým. „Jediný, kdo na bezobřadném pohřbu vydělá, je ale pohřební služba,“ uvádí Julius Mlčoch, ředitel Pohřebního ústavu hl. města Prahy.


Počet pohřbů bez obřadu vzrůstá, zejména od ledna, kdy bylo zrušeno pohřebné – pětitisícový příspěvek od státu. V mnoha případech přitom lidé nevědí, co to vlastně »bez obřadu« znamená. „Přijdou a říkají: chceme levný pohřeb, slyšeli jsme o bezobřadém. Přitom chtějí pohřeb, u kterého budou jen oni sami, bez sousedů a kolegů,“ uvádí Mlčoch. Lidé už netuší, že při pohřbu bez obřadu pohřební služba jen dojede pro mrtvého a pozůstalí pak dostanou jen urnu. „Jestli byla rakev poškozená, zda byl zemřelý správně oblečen, to nikdy nikdo nezjistí,“ říká Mlčoch.

Cena pohřbu bez obřadu je přitom stejná jako u pohřbu s obřadem. „U pohřbu s obřadem navýší cenu jen to, co si pozůstalí vyberou. Vždy je dražší rakev, a musí zaplatit pronájem obřadní síně a květinové dary,“ vypočítává Mlčoch. Ostatní položky musí rodina zaplatit tak jako tak.

Cena pohřbu bez obřadu:
8700 až 12 000 Kč

V ceně je zahrnuto: projednání pohřbu, uložení zesnulého do zpopelnění v chladicím boxu, zpopelnění, urna, doprava zesnulého, rakev, tisk parte.

Cena nejlevnějšího pohřbu s obřadem:
11 500 až 14 000 Kč

V ceně je zahrnuto: projednání pohřbu, uložení zesnulého do rakve a úprava, zpopelnění, urna, doprava zesnulého, pronájem obřadní síně, rakev, tisk parte, kytice na rakev, věnec.

Průměrné ceny podle informací pohřebních služeb v České republice.


Autor: (wer)
Foto Aha! – Josef Mašek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.