Čunkův bratr Václav pro Aha!: Lidé mě litují, že... Mám bráchu zloducha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Čunkův bratr Václav pro Aha!: Lidé mě litují, že... Mám bráchu zloducha!

Václav Čunek je salesiánským knězem v Teplicích.
Václav Čunek je salesiánským knězem v Teplicích. (Týden, ČTK, www.svjakub.cz)

PRAHA – Trochu černá ovce v dětství i nyní. Tak vnímají kontroverzního ministra Jiřího Čunka (49, KDU-ČSL) jeho bratři Josef (52) a Václav (42), oba katoličtí kněží. Přesto prý za bráchou stojí.

Trochu černá ovce v dětství i nyní. Tak vnímají kontroverzního ministra Jiřího Čunka (49, KDU-ČSL) jeho bratři Josef (52) a Václav (42), oba katoličtí kněží. Přesto prý za bráchou stojí...

Václav Čunek je mladším bratrem nejkontroverznějšího ministra české vlády. A jak už to v rodinách chodí, i on stojí za sourozencem, kterému prý nemá důvod nevěřit. Václav, kněz Salesiánského řádu, je znechucen, jak se všichni do bratra navážejí. Jiří Čunek čelil několika aférám – podezření z braní úplatků, sexuálního obtěžování, neoprávněného pobírání sociálních dávek, útlaku Romů...

A jak tedy vnímáte všechny ty bratrovy kauzy poslední doby?
„Že se ho někdo snaží špinit. To mi samozřejmě radost nedělá.“

Vám se zdají jeho vysvětlení důvěryhodná?
„Skutečně ano. Věřím mu.“

S jakými problémy jste se kvůli bratrovi setkal?
„Nemusel jsem odolávat žádnému útoku. Spíše mě lidé litovali, že mám bráchu zloducha.“

A kdo vám to dával nejvíce najevo?
„Spíše než v hospodě, kam se rád podívám, ale nerozdávám vizitky, takže mě všichni neznají, to bylo u romských dětí z centra, kde pracuji. Nedávno si jedna holčička neodpustila poznámku, že mého bratra nenávidí. Samozřejmě, že jsem se jí pokusil vymluvit nenávist vůči komukoliv.“

Josef Čunek, katolický kněz
Brácha se často rval

Nejstarší z bratrů Čunkových Josef je zase členem Tovaryšstva Ježíšova a jezuitským knězem v kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí v Praze. Kauzami sourozence už je tak unaven, že si o něm nechce povídat. „Nezlobte se, nebudu o tom s vámi mluvit,“ odbyl nás s žádostí o rozhovor. Dříve však pro časopis Týden prozradil, že Jiří byl jiný než oni odmalička. Byl mnohem živější. „Byl to takový uličník. Dělal běžné klukoviny, často se někde pral,“ vyprávěl.

Projevovalo se to zřejmě i na známkách. Jeho vysvědčení bratři prý nikdy neviděli, ale podle nich moc valné známky asi nenosil.

A tak prý jejich matka o zadek současného ministra zlomila nejednu vařečku. Na mamince totiž ležela výchova synů, otec byl jako montážní technik stále mimo domov. Když se ale vrátil domů, všechny kluky srovnal. Zejména Jiřího, Václav a Josef to tolik nepotřebovali… Také sestra Jana, která však zemřela v roce 1982 v pětadvaceti letech, patřila mezi hodná dítka rodiny Čunkovy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.