Střevní chřipka: Epidemie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Střevní chřipka: Epidemie!

PRAHA – Epidemie! V Česku řádí střevní chřipka! Malé dítě, ale třeba také starého či nemocného člověka dokáže taková choroba zabít.

Primářka dětského příjmu pražské motolské nemocnice Marie Mikulecká zprávy o epidemii potvrzuje. „Jindy k nám s virózou se zažívacími problémy přijdou tak dvě děti denně. O víkendu jich ale přišlo na 180,“ řekla. Nemoc většinou udeří jako blesk z čistého nebe. „Nasnídal se a začal řádit jako obvykle. Zničehonic ale zvadl jako lilium, prý že ho bolí bříško a chce hajat. Hned usnul, ale za chvíli se vzbudil a začal strašně zvracet a plakat,“ popsal několikadenní martyrium otec téměř tříletého Davídka. Průjem a horečka dorazily vzápětí. Diagnóza? Střevní chřipka.

„V posledních dvou třech týdnech k nám s těmito problémy chodí možná až třikrát tolik dětí než jindy. Hlavně pokud je bolí bříško, je nutné, aby je viděl lékař a vyloučil počínající zánět slepého střeva,“ řekla dětská lékařka Jana Vávrová.

Nemoc se podle lékařů rychle a snadno šíří – kapénkami, ale také třeba olíznutím lžičky, kterou předtím jedlo nemocné dítě, či napitím se z jeho hrnečku. „Syn se nakazil od sousedových dětí těsně předtím, než u nich nemoc propukla. Od něj jsme to chytili i já a manželka. Bylo to jak klasická chřipka – bolela nás záda a klouby, třeštila a točila se nám hlava, měli jsme střídavě horečku a zimnici. Navíc jsme zvraceli i po doušku čaje a dostavil se silný průjem,“ řekl Davidův otec.

Střevní chřipka
Virus, který způsobuje úporné tří- až čtyřdenní průjmy a zvracení, se do organismu dostává podobně jako vir chřipky kapénkovou infekcí. Jednoduše tedy přiletí vzduchem a při dýchání ho »spolkneme«.

Mízní uzliny - Bývají zvětšené při chřipcei střevní viróze.
Srdce - Pokud člověk chřipku přecházía neléčí se, virus může napadnouta zničit buňky srdce.
Průdušky a plíce - Při virózea chřipce v nich vzniká zánět, tvoří se v nich hlen.
Žaludek - Virus se nejdříve uhnízdí v žaludku a s jídlemse pěkně posunuje dálzažívacím traktem do tenkéhoa tlustého střeva.
Střeva - Jak se virus v těle množí a postupuje ze žaludku dál do střev, začíná nemocný mít nepříjemnépocity v břiše.
Svaly - Už několik hodin po nakažení začíná být člověk malátný, bolí ho svaly.
Kosti - Stejně jako svaly při viróze bolí i kosti.

Co na střevní chřipku?
Dietu! První den jen suché rohlíky a černý čaj, případně vybublanou minerálku. Někteří lékaři rovněž doporučují dětem při zvracení podávat po lžičkách vychlazenou kokakolu s ledem a slané tyčinky, které milují a přitom jim dodají sůl, vyloučenou zvracením a průjmem. „Pokud dítě nejí, tolik to nevadí. Pít ale musí, jinak hrozí dehydratace,“ řekla dětská lékařka Jana Vávrová. Když je dítě z nejhoršího venku, je možné mu dát například tzv. živý jogurt.

14.3.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.