Nejstarší Češka (109) je v nemocnici - Nejí... Umírá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nejstarší Češka (109) je v nemocnici - Nejí... Umírá!

Fotografie
Fotografie (internal)

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU – Nejstarší Češka – 109letá Marie Kráslová – na tom není se zdravím nejlépe. Od minulého týdne leží na interně českobudějovické nemocnice a podle dostupných informací nepřijímá ani potravu.

..

„Ještě ve středu ji tu bylo slyšet, povídala si se sestřičkami, ptala se jich, co je za den, a pak jsem se dozvěděla, že je v nemocnici. Je to čiperná babča, ale to víte, takový věk, to je unikát,“ řekla Aha! sousedka nejstarší občanky republiky paní Žofie.

Ještě loni v listopadu, kdy slavila 109. narozeniny, byla Marie Kráslová plná elánu a přijímala dary. „Je oslabená, ta zima ji dost zmohla, to víte, jaro a ten věk. Maminka se už jen modlí a už s námi ani moc nekomunikuje,“ prozradila dcera Kráslové Anna Nohavová.

Nejstarší Češka má dvě děti, šest vnoučat, čtrnáct pravnoučat a čtyři prapravnoučata.

„Chce to být skromný, nenáročný, pracovat, jíst a pít střídmě,“ prozradila při oslavě narozenin stařenka návod, jak se dožít vysokého věku.

Marie Kráslová se narodila v roce 1898 v Úsilném na Českobudějovicku, v roce, kdy se narodila, zemřel vůbec první člověk při automobilové nehodě. Když jí bylo třináct, přinesly noviny zprávu o ztroskotání Titaniku, v osmnácti zažila pohřeb císaře Františka Josefa I. a při vzniku samostatného Československa už jí bylo téměř dvacet let.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.