Mám cystu na mozku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Mám cystu na mozku

Cysta je balonkový útvar naplněný tekutinou. Jizva na čele je však po operaci tukového nádoru.
Cysta je balonkový útvar naplněný tekutinou. Jizva na čele je však po operaci tukového nádoru. (: Jaroslav BENDA, archiv)

V pěti letech byl jiný než ostatní děti. Nemluvil, byl neobratný a často ztrácel rovnováhu. Verdikt lékařů byl neúprosný. Cysta na mozku a z ní vyplývající poruchy motorické činnosti, špatná časová orientace a neschopnost počítat.

Emil Franče (22) a jeho rodina se však nevzdali a s osudem úspěšně bojují. Nedávno tenhle handicapovaný mladík dokonce zazářil i na několika fotografi ckých výstavách a zítra od 16 hodin proběhne vernisáž jeho snímků v pražském paláci Luxor.

Když se rodiče dozvěděli zdrcující informaci o synově postižení, na čas se jim zhroutil svět. Navíc se na jeho čele objevil nezhoubný nádor, který byl naštěstí úspěšně odoperován. To mu bylo pět. Operaci cysty však lékaři nedoporučovali. A tak se musel Emil za každodenní podpory své o tři roky starší sestry Petry a matky (na jejíž péči je dodnes odkázán), poprat s životem sám.
Pokud ho totiž něco nečekaného vykolejí, celý se roztřese a trvá dlouho, než se uklidní. Když mu například na ulici nedávno jeden muž vynadal kvůli psovi, trvalo skoro hodinu, než se zase uklidnil. Podobné stresy prožíval i jako žák zvláštní školy nad domácími úkoly z matematiky, které byly většinou nad jeho síly. Léky naštěstí neužívá, pouze někdy, když je moc rozrušený.

Největší krizi prožívala Emilova matka na konci první třídy, kdy propadl z počtů. „Bojovali jsme s osudem. Moc jsme se snažili a doufali, že se situace zlepší,“ vysvětluje Emilova maminka Eva Frančeová.
Díky matčině snaze se Emil všestranně zlepšil, i tak však pro něho určité činnosti zůstanou navždy tabu. Například schopnost rychlé orientace a okamžitého rozhodování. Třeba takové neplánované změny v pražské dopravě mu dokáží spolehlivě zamotat hlavu. Po Praze sice dokáže cestovat bez problémů, ale nečekané výluky na trati ho dokonale vykolejí. „Pro takové případy má v mobilu uložené moje číslo a okamžitě mi zavolá,“ vysvětluje Emilova matka. Pro svého syna však nešetří slovy uznání. „Hodně na sobě pracuje a je to znát,“ zdůrazňuje.

Ještě nedávno totiž počítal pouze do dvaceti, což se promítá i do jeho hospodaření s penězi. Když si jde někdy něco koupit, musí mít v peněžence přesnou, nebo alespoň přibližnou sumu. Přesto Emil zvláštní školu zvládl a po jejím dokončení absolvoval zvláštní praktickou školu, kde se učil nezbytným krokům pro život – uklízet, prát i vařit. V současné době opravuje knihy v Národní pedagogické knihovně Komenského v Praze a navštěvuje 4. ročník celoživotního vzdělávání pro mentálně postižené. Také se učí hře na klavír a jeho velkým koníčkem je fotografování. V posledních dvou letech absolvoval několik samostatných výstav a získal i řadu zasloužených ocenění. Například loni to byla cena diváků v celostátní soutěži za dokument o domově sv. Karla Boromejského v Praze.

Snad největší školu soběstačnosti absolvuje Emil v karlínském fi tness, kam pravidelně dochází už sedmý rok. Mezi zdravými kolegy a činkami se zkrátka cítí jako mezi sobě rovnými. Jeho působení v posilovně se promítlo i do jeho fotografi í k závěrečné práci 2. studijního ročníku a následné výstavě, věnované kolegovi ve fi tku Jiřímu Krampolovi. „Moc mě to tady baví a rád se setkávám s lidmi, kteří jsou ke mně hodní,“ usmívá se. Také šéf Karel Tuháček nedá na věrného cvičence dopustit. „Nebudete tomu věřit, ale Emil mi občas pomáhá s novými klienty. Ví, jak na cviky, a dokáže spolehlivě poradit,“ dodává trenér a majitel v jedné osobě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.