Rakovina prsu: Zabíjí i dvacetileté holky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rakovina prsu: Zabíjí i dvacetileté holky!

Rakovina prsu se nevyhýbá ani velmi mladým ženám, těhotným nebo kojícím maminkám!
Rakovina prsu se nevyhýbá ani velmi mladým ženám, těhotným nebo kojícím maminkám! (Profimedia.cz)

PRAHA – Rakovina prsu je v Česku nejčastějším zhoubným onemocněním žen. Málokdo ale ví, že nádorem prsu mohou onemocnět i velmi mladé ženy. „Objevují se pacientky, kterým je něco málo přes dvacet,“ říká lékařka Petra Tesařová z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty UK.

Rakovina prsu je v Česku nejčastějším zhoubným onemocněním žen. Málokdo ale ví, že nádorem prsu mohou onemocnět i velmi mladé ženy. „Objevují se pacientky, kterým je něco málo přes dvacet,“ říká lékařka Petra Tesařová z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty UK.

Ročně u nás onemocní karcinomem prsu přibližně sto mladých žen, u nichž je nádor velmi agresivní. A bohužel se stává, že nedostanou včas potřebnou léčbu. „Mnoho žen a často i lékařů si neuvědomuje riziko onemocnění karcinomem prsu v nízkém věku,“ upozorňuje Tesařová.

Většinou se totiž nemoc projeví v těhotenství či v době kojení. A protože je tento zhoubný nádor v mladém věku vzácný, diagnostikují ho lékaři pozdě. „Nejprve se mohou domnívat, že se jedná o nějaké nezhoubné a pravděpodobnější onemocnění,“ říká Tesařová.

Rychlost správné léčby je přitom pro možné vyléčení nesmírně důležitá. I drobné zaváhání může stát ve výsledku pacientku život. Specialisté z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze proto nabízejí jak lékařům, tak pacientkám možnost tzv. druhé konzultace. „Nemocná se může dále léčit v místě, kde žije, nemusí měnit lékaře, což je z psychologického hlediska velmi důležité. My ji můžeme nabídnout některá vyšetření, případně doplnit cílenou, velmi specializovanou léčbu,“ dodává Tesařová.

Pozor na hormony

Lékaři upozorňují, že mladé dívky podceňují taková rizika, jako jsou potraty, antikoncepce nebo kouření. „Představa, že žena začne užívat antikoncepci v patnácti letech, bude ji užívat do přechodu, pak přejde na hormonální substituční léčbu a vše bude v pořádku, zhruba u patnácti procent žen neplatí,“ upozorňuje Tesařová. Ženy s vrozenou, tzv. genetickou dispozicí ke vzniku karcinomu prsu by měly hormonální ovlivňování organismu omezit. „Genetickou dispozici lze testovat vyšetřením DNA z krve,“ uvádí Petra Tesařová.

Fakta o rakovině prsu
  • Ročně jí onemocní téměř 7000 žen.
  • U většiny z nich je nádor objeven v časném stadiu, což usnadňuje léčbu a zvyšuje šanci na uzdravení.
  • Češky ve věku od 45 do 69 let se mohou zdarma jednou za dva roky podrobit preventivnímu vyšetření na mamografu.
  • Mladší nebo starší ženy, si musejí preventivní mamografické či sonografické vyšetření hradit samy. Cena je 200 až 800 korun.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.