Do dezertů, k masu i jen tak: V hlavní roli maliny

Limonáda, sirup, med, makronky, dorty, ale i jako dip k masu... Tam všude a ještě v mnoha dalších pochutinách jsou ideálním společníkem maliny, jejichž sezona právě vrcholí. Milují je děti, dospělí, vyznavači zdravého životního stylu.
„Maliny jsou skvělým pomocníkem při dietě. Jsou nízkokalorické a hodí se jako součást jídelníčku pro štíhlou linii, ale i pro diabetiky. Než si dát ochucený jogurt, je lepší bílý s čerstvými malinami. Je to ideální výživná dietní svačinka,“ vysvětluje nutriční specialistka Kristýna Báčová. A nejde jen o plody, doporučuje zpracovat i listy maliníku. „Působí blahodárně při menstruačních bolestech, působí kladně na hormonální hladinu a plodnost... Maliny mají spoustu plusů. Organizmus ocení, že obsahují vlákninu, podporují trávicí systém, snižují hladinu cholesterolu,“ chválí rostlinu, která je doma v lesích i na zahradách.
Jedině do Malenic
Vzdát hold tomuto ovoci umí ve známé pošumavské vesničce Malenicích, kde na jeho počest pořádají Malinové slavnosti. Letos se konaly už podesáté a bylo co ochutnávat. „Nejvíc je zákusků a dortíků, za které by se nemuseli stydět ani v těch nejlepších francouzských cukrárnách,“ shodli se návštěvníci. Letos už je po slavnostech, ale udělejte si poznámku na příští rok.
Sázka na jistotu
Maliny jsou oblíbeným ovocem také královny marmelád Jozefíny Růžičkové. Ta je miluje už od dětství a v létě zpracovává zejména ty, co se jí urodí na zahradě nebo od malopěstitelů. „Musím říct, že maliny jsou z mého pohledu vzácné, ale je to jistota. Když chtějí hospodyňky zpracovat ovoce, které jim až tolik nechutná, malinami to určitě vylepší,“ radí. Její specialitou je hladký džem bez peciček. „Voňavé pasírované maliny zjemní linecké, čokoládové křehké pečivo i jakýkoliv dortový korpus,“ doporučuje Jozefína. A protože vrcholí kromě času malin také sezona levandule, podělila se se čtenáři Aha! i o svůj recept na malinový sirup s levandulí.
Sirup podle Jozefíny
Potřebujete: 1 kg malin, 1litr vody, 0,5 kg cukru, citronová šťáva, květy levandule.
Postup – levandulová část: Květy přes noc namočíme do hrnce s převařenou vodou a citronovou šťávou, květy musí být pod vodou. Necháme macerovat do druhého dne. Květy vyždímáme a vyhodíme, levandulovou vodu doplníme cukrem – kolik váží voda, tolik cukru přidáme. Dáme na nízký stupeň na vařič, aby se cukr rozpustil. Malinová část: Maliny zalijeme vodou a dáme vařit (kolik váží maliny, tolik dáme vody). Rozvařené maliny propasírujeme přes síto. Přidáme cukr a citronovou šťávu a pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. A nakonec: Malinový sirup ochutíme tím levandulovým – přiléváme postupně, aby nebyla v sirupu příliš silná. Sirup nalijeme do sterilizovaných lahví a zavařujeme na 78 °C 15 minut.
Dobré pro zdraví
Maliny obsahují vitaminy skupiny B, vitamin C. Podporují imunitu a díky vysokému obsahu vlákniny i trávení. Obsahují železo a fosfor, které příznivě působí na srdce a proti stresu. Z 85 procent obsahují vodu, jsou vhodné na redukci váhy. Snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu, pomáhají detoxikovat organizmus. Pomáhají zlepšovat paměť, působí proti šerosleposti.