Letní rádce Aha! Ledová káva: Návod na snadnou přípravu

Říká se, že káva má být horká a sladká jako láska, ale v letní sezoně se hlásí o slovo chladivé varianty. Káva na ledu vás nakopne, osvěží tělo i mysl a pokaždé může chutnat trochu jinak. Připravte si ji sami doma tak, jak to dělají profesionálové. A klidně i trochu experimentujte, fantazii se meze nekladou.
Kde se vzala? Traduje se, že ledovou kávu objevili v polovině 19. století francouzští vojáci v alžírských legiích a svůj vynález pak po návratu do vlasti představili v kavárnách. Ať už je pravda o jejím vzniku jakákoli, jisté je, že se ujala a dnes se připravuje na mnoho způsobů. Síla kofeinu Povzbudí vás hned dvojnásob – díky ledu i obsahem kofeinu, pokud tedy nezvolíte bezkofeinovou verzi. A jestli vás napadá otázka, zda led nesnižuje účinky kofeinu, buďte bez obav, nízká teplota na jeho sílu nemá žádný vliv. Receptů existuje celá řada. Možná jste fajnšmekři a instantní kávou trochu opovrhujete, jenže při přípravě některých receptů se hodí vzít ji na milost. Kvalita samozřejmě rozhoduje o chuti. Dále potřebujete vodu, raději filtrovanou, aby vám požitek nenarušila pachuť chloru, a samozřejmě led!
Osvědčené kvarteto/Recepty na doma
1. Frappé
Smíchejte jednu až dvě lžičky instantní kávy se studenou vodou nebo s vychlazeným mlékem, podle chuti přidejte třtinový cukr a napěňovačem (nebo v šejkru či mixéru) vyšlehejte do husté pěny. Vysokou sklenici naplňte do poloviny ledem a dolijte připravenou kávou. Můžete přidat kopeček vanilkové zmrzliny, zakápnout karamelovým sirupem, posypat špetkou kardamomu, skořice... Pokud se chcete vyhnout instantní kávě, připravte si překapávanou, kávu, a až vystydne, dejte ji do mrazáku, ale jen na nezbytně dlouhou dobu.
2. Cold brew
Bude chutnat všem, kdo milují kávu s výraznou chutí. „Připravíte ji dlouhým louhováním namletých kávových zrn ve studené vodě po dobu až 20 hodin. Díky pomalé extrakci má vyšší obsah kofeinu, ale zároveň nižší kyselost, a tak je ve výsledku jemnější a sladší,“ vysvětluje František Sládeček, Training Manager Costa Coffee pro Českou republiku, a přidává tip na malinovou variantu: „Na dno sklenice nalijte malinové pyré, na něj dejte kostky ledu, zalijte hořkosladkým tonikem a na závěr přelijte připravenou kávou cold brew.“
3. Affogato
Tuhle kávovou specialitu na pomezí nápoje a dezertu jste možná ochutnali v Itálii. Připravte si espresso (můžete použít kávovar, moka konvičku nebo jiný způsob přípravy silné kávy). Do malé skleničky nebo šálku vložte kopeček vanilkové zmrzliny, přelijte horkým espressem a hned si vychutnejte, jak se horká káva prolíná se studenou zmrzlinou.
4. Mazagran
Tenhle nápoj na způsob kávové limonády má původ v Alžírsku. Uvařte si silnou černou kávu a nechte ji vychladnout. Do vysoké sklenice dejte ledové kostky. Přidejte citronovou šťávu a cukr, zalijte dobře vychlazenou kávou, promíchejte a ozdobte spirálou citronové kůry nebo plátkem citronu.
Eko tip
Lógr nevyhazujte Poslouží jako hnojivo pro rostliny doma i na zahradě. Navíc výborně pohlcuje pachy třeba z ledničky, dokáže odstranit mastnotu při mytí nádobí a ženy ho ocení i jako peeling. „Pokud vám kávová sedlina z vlastních zdrojů nestačí, můžete si pro ni bez ostychu chodit do vybraných kaváren Costa Coffee v Praze, Ostravě, Hradci Králové a Českých Budějovicích,“ připomíná Sládeček.