Čunek vyhrál: Vrací se do vlády! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Čunek vyhrál: Vrací se do vlády!

Jiří Čunek může slavit. Během tohoto týdne se pravděpodobně vrátí do vlády.
Jiří Čunek může slavit. Během tohoto týdne se pravděpodobně vrátí do vlády.

PRAHA – Kontroverzní krok, který vládě ani premiérovi Mirkovi Topolánkovi (ODS) asi příliš mediálně nepomůže. Tak sám označil předseda vlády své rozhodnutí požádat tento týden prezidenta Václava Klause, aby opět jmenoval Jiřího Čunka (KDU-ČSL) členem jeho kabinetu.


Topolánek to řekl ve včerejším pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Čunek z vlády odešel v souvislosti se svými aférami.

Návrat Jiřího Čunka do vlády se už nezadržitelně blíží. Premiér Mirek Topolánek včera v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že hodlá tento týden předložit prezidentovi návrh na jmenování Jiřího Čunka ministrem. „Pokud si jeho strana řekne o jeho umístění ve vládě, tak tam jako předseda koaliční strany prostě být musí,“ uvedl premiér doslova. Mirek Topolánek je přesvědčen, že pokud je politik obviněn a potom očištěn, může se vrátit. A to je prý právě Čunkův případ. Jenže tímto rozhodnutím si může pěkně zavařit. A to nejen v očích veřejnosti. Hrozí, že se mu rozpadne vláda. Případný odchod z kabinetu, pokud se Čunek vrátí, již dříve ohlásil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (SZ), který se nyní zotavuje po operaci srdce. A zřejmě by to zvažovali i další ministři za zelené.

Čunek rezignoval na funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj loni v listopadu kvůli znovuotevření případu jeho údajné korupce. Ve stejnou dobu čelil i nátlaku kvůli informacím, že v 90. letech brala jeho rodina sociální dávky a na účtech měl 3,5 milionu. Přestože byl všech obvinění nakonec zbaven, dosud věrohodně ani jednu kauzu nevysvětlil.


Autor: (bem)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.