Před 105 lety zemřela Hana Dumková (†72): Učila hospodyně vařit z brambor
Vařečku do ruky, na plotnu pořádný hrnec, na sebe zástěru a do pohotovosti škrabku! Pustíme se do brambor, které na sklonku 19. století učila vařit kuchařka Hana Dumková (†72). Zemřela před 105 lety.
Honosila se titulem »ta, jež naučila české hospodyně z brambor vařiti«. Pražská rodačka Hana Dumková (1847 – 1920) začala kariéru spisovatelky kuchařek v roce 1880 knihou Úprava jídel zemákových. „Roku 1874 bylo tomu sto let, co zemáky do zemí koruny České přinešeny byly,“ začala předmluvou sbírku 516 receptů z brambor.
„Jak často rozloučila špatně připravená kýta, co Bůh svazkem manželství na věky spojil,“ citovala ráda skotského esejistu Samuela Smilese, když dívkám a paním vysvětlovala význam krmě pro partnerský život. Oslnila je právě návrhy na úpravu plodin, jež prý františkáni užívali k výzdobě klášterních zahrad. Ostatně, do Prahy je právě tito mniši poprvé dostali během třicetileté války.
Dumková byla matkou dvou dětí. Z nich slavnější byla dcera Hana Benoniová (1868 – 1922), uznávaná herečka Národního i vinohradského divadla. Její vtipná, přitom zemitá a rázná matka věděla... „I v kuchaření musí míti kuchařka k povolání tomu náklonnost, zálibu a ve vykonávání a upravování pokrmů zvláštní vkus, chuť a praktické nápady, jinak nebude moci i dle nejlepší knihy kuchařské vařiti,“ psala. I proto se stala nezapomenutelnou.