Sexy boubelka do každé kuchyně: Objevte krásu hokkaido | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 18. listopadu 2025

Svátek slaví Romana, zítra Alžběta

Sexy boubelka do každé kuchyně: Objevte krásu hokkaido

Dýně hokkaidó dodá polévce krásnou barvu a příjemně nasládlou a oříškovou chuť.
Dýně hokkaidó dodá polévce krásnou barvu a příjemně nasládlou a oříškovou chuť. (iStock)

Uchiki kuri – to není zaklínadlo, ale název oblíbené odrůdy tykve, kterou známe jako hokkaido. Pro atraktivní barvu, příjemnou chuť, široké možnosti využití a díky bohatému obsahu živin stojí na čelním místě hitparády podzimní zeleniny. Proč je zdravá, jak dlouho vydrží a co z ní vykouzlit?

Pokladnice zdraví

  • Dužina je bohatá na vitaminy C a E a na minerály, jako jsou hořčík, měď, selen, sodík, chlor, železo, zinek, fosfor či lutein.
  • Za svou zářivě oranžovou barvu vděčí betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A, antioxidant, zabraňující poškozování buněk volnými radikály.
  • Obsahuje také kyselinu nukleovou, která má omlazující účinky a zpomaluje stárnutí.
  • Pomáhá snižovat krevní tlak a přispívá ke zklidnění organizmu.
  • Podporuje správnou funkci slinivky a dobré trávení.

Neloupat!

Při nákupu si dobře vybírejte. Zralá dýně by měla být pevná a sytě zbarvená, slupka by měla být tvrdá a hladká. Nedozrálé dýně nemají chuť, příliš staré bývají bledé a dužninu mívají protkanou tuhými vlákny. Slupku neloupejte, byla by to zbytečná práce, tepelnou úpravou získá tak jemnou konzistenci, že ji vůbec necítíte.

Chytře skladovat!

  • Máte-li bohatou úrodu, můžete uložit plody na tmavém, chladném a suchém místě, kde cirkuluje vzduch. Nedávejte je přímo na beton nebo zem, ale podložte je dřevem, slámou či kartonem. Pozor i na blízkost zralých jablek a hrušek, mohou uvolňovat etylen, který urychluje proces měknutí.
  • Rozříznutou dýni zabalte do potravinářské fólie, v lednici vydrží asi týden.
  • Dýni nakrájenou na dílky můžete i zmrazit.

Dýňové variace

Krémová polévka: Polévka z hokkaida je klasika, která zahřeje a zasytí. Do základu přidejte cibuli a klidně i mrkev a brambory. Vynikající je dochucená pomerančovou šťávou a zázvorem. Pro zjemnění můžete přidat smetanu nebo kokosové mléko.

Pečená příloha: Hokkaido nakrájejte na kostky nebo na měsíčky, lehce osolte, posypte bylinkami a zakápněte olivovým olejem. Můžete kombinovat třeba s mrkví, celerem, červenou řepou.

Moučník: Dýně má své místo i ve sladkých receptech. Pyré nebo nastrouhaná dužina se hodí při pravě koláčů, bábovek, muffinů, perníku na plech apod. Džem: Když nevýraznou chuť dýně doladíte dalším ovocem nebo kořením (viz recept), je to obzvlášť luxusní pochoutka.

Dýňový džem s vůní skořice

Ingredience: 1,2 kg dýňové dužiny, 1 citron, 1 kg cukru krupice, 4 svitky skořice, 5 lžiček mleté skořice, špetka soli

Postup: Dužinu nakrájejte na kousky, dejte je do hrnce, přidejte špetku soli, skořici a zalijte vodou (cca 1, 3 l vody) a vařte doměkka. Směs rozmačkejte nebo rozmixujte, přidejte citronovou šťávu, cukr a dále vařte, dokud se cukr nerozpustí. Podle chuti přidejte mletou skořici. Hotový džem nalijte do sklenic, uzavřete je a obraťte dnem vzhůru.

Víte, že…

...název má podle japonského ostrova Hokkaidó, kam byla dovezena a kde se jí díky sopečné půdě velmi daří? Její původní domovinou je ale Peru, kde se údajně pěstovala již kolem roku 1200 př. n. l.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry