Sexy boubelka do každé kuchyně: Objevte krásu hokkaido
Uchiki kuri – to není zaklínadlo, ale název oblíbené odrůdy tykve, kterou známe jako hokkaido. Pro atraktivní barvu, příjemnou chuť, široké možnosti využití a díky bohatému obsahu živin stojí na čelním místě hitparády podzimní zeleniny. Proč je zdravá, jak dlouho vydrží a co z ní vykouzlit?
Pokladnice zdraví
- Dužina je bohatá na vitaminy C a E a na minerály, jako jsou hořčík, měď, selen, sodík, chlor, železo, zinek, fosfor či lutein.
- Za svou zářivě oranžovou barvu vděčí betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A, antioxidant, zabraňující poškozování buněk volnými radikály.
- Obsahuje také kyselinu nukleovou, která má omlazující účinky a zpomaluje stárnutí.
- Pomáhá snižovat krevní tlak a přispívá ke zklidnění organizmu.
- Podporuje správnou funkci slinivky a dobré trávení.
Neloupat!
Při nákupu si dobře vybírejte. Zralá dýně by měla být pevná a sytě zbarvená, slupka by měla být tvrdá a hladká. Nedozrálé dýně nemají chuť, příliš staré bývají bledé a dužninu mívají protkanou tuhými vlákny. Slupku neloupejte, byla by to zbytečná práce, tepelnou úpravou získá tak jemnou konzistenci, že ji vůbec necítíte.
Chytře skladovat!
- Máte-li bohatou úrodu, můžete uložit plody na tmavém, chladném a suchém místě, kde cirkuluje vzduch. Nedávejte je přímo na beton nebo zem, ale podložte je dřevem, slámou či kartonem. Pozor i na blízkost zralých jablek a hrušek, mohou uvolňovat etylen, který urychluje proces měknutí.
- Rozříznutou dýni zabalte do potravinářské fólie, v lednici vydrží asi týden.
- Dýni nakrájenou na dílky můžete i zmrazit.
Dýňové variace
Krémová polévka: Polévka z hokkaida je klasika, která zahřeje a zasytí. Do základu přidejte cibuli a klidně i mrkev a brambory. Vynikající je dochucená pomerančovou šťávou a zázvorem. Pro zjemnění můžete přidat smetanu nebo kokosové mléko.
Pečená příloha: Hokkaido nakrájejte na kostky nebo na měsíčky, lehce osolte, posypte bylinkami a zakápněte olivovým olejem. Můžete kombinovat třeba s mrkví, celerem, červenou řepou.
Moučník: Dýně má své místo i ve sladkých receptech. Pyré nebo nastrouhaná dužina se hodí při pravě koláčů, bábovek, muffinů, perníku na plech apod. Džem: Když nevýraznou chuť dýně doladíte dalším ovocem nebo kořením (viz recept), je to obzvlášť luxusní pochoutka.
Dýňový džem s vůní skořice
Ingredience: 1,2 kg dýňové dužiny, 1 citron, 1 kg cukru krupice, 4 svitky skořice, 5 lžiček mleté skořice, špetka soli
Postup: Dužinu nakrájejte na kousky, dejte je do hrnce, přidejte špetku soli, skořici a zalijte vodou (cca 1, 3 l vody) a vařte doměkka. Směs rozmačkejte nebo rozmixujte, přidejte citronovou šťávu, cukr a dále vařte, dokud se cukr nerozpustí. Podle chuti přidejte mletou skořici. Hotový džem nalijte do sklenic, uzavřete je a obraťte dnem vzhůru.
Víte, že…
...název má podle japonského ostrova Hokkaidó, kam byla dovezena a kde se jí díky sopečné půdě velmi daří? Její původní domovinou je ale Peru, kde se údajně pěstovala již kolem roku 1200 př. n. l.
