Plán ministra Bursíka: Konec topení uhlím! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Plán ministra Bursíka: Konec topení uhlím!

PRAHA (tk, pet) – Ministr životního prostředí Martin Bursík (zelení) chce zamezit topení uhlím v domácnostech. Nejenže cenu uhlí zvyšuje ekologickými daněmi, ale plánuje zavést přísné ekologické limity na kamna i domácí kotle.


> Dotkne se 450 000 domácností
> Platit za ekologii budou i ostatní

Kdo je nesplní, zaplatí vysokou pokutu. K vytápění používá uhlí podle Bursíka zhruba 450 tisíc domácností v Česku.

Bursík chce, aby lidé od ledna 2014 staré kotle na uhlí vyměnili za ty na biomasu nebo tepelná čerpadla. Lidé dostanou na moderní kotle dotace až do výše poloviny nákladů. Podmínkou je předchozí zateplení domu. Smůlu ale bude mít ten, kdo si pořídí nový kotel na uhlí – na ten nedostane ani korunu, a to i kdyby splňoval přísné ekologické limity.

Další skvělé nápady ministra Bursíka

● Zálohy na PET lahve a plechovky – od roku 2010 by se měly platit zálohy na PET lahve (až 10 Kč) a na plechovky (až 6 Kč).
● Konec igelitkám zdarma – Bursík chce, aby nikde nebyla igelitka zdarma. Buď zavede povinné poplatky, nebo hypermarkety rozdávání tašek samy zruší.
● Výrazné zdražení odvozu odpadků – Místo současného ročního maxima 500 korun za osobu budete platit až 900 korun ročně.

Nápoj Nyní Se zálohou
Voda v PET lahvi 1,5 l 10 Kč 20 Kč
Coca-Cola v lahvi 2 l 30 Kč 40 Kč
Plechovkové pivo 0,5 l 20 Kč 26 Kč

Bursíku, ty hulváte!

Kliknutím zvětšetePRAHA (pol) – Bursíkovi se podařil parádní trapas. Poslankyně Zelených Olga Zubová mu poslala mail s omluvou z úterního jednání poslaneckého klubu. Po hodině jí od Bursíka přišel e-mail, který chtěl evidentně poslat Kateřině Jacques, se kterou má poměr. „Ona ta kráva nás už ani neumí oslovit. To je neuvěřitelný. Donutíme je ke spolupráci silou, Kaťuško. Políbení Martin.“
Bursík uvedl: „Odklikl jsem reakci, která se netýkala ani Olgy Zubové, ani nebyla určena jí.“ Bursík se už Zubové omluvil.


26.2.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.