Ministr Říman: Daňové prázdniny pro živnostníky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Ministr Říman: Daňové prázdniny pro živnostníky

PRAHA – Živnostníci, těšte se! Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) pro vás chce daňové prázdniny! Kdy, to ale ještě není jasné.


Daňové volno pro drobné podnikatele, kterých je v Česku 900 tisíc, měla ODS ve volebním programu a je i v programovém prohlášení vlády.

Jenže KDU-ČSL s ním nesouhlasí. A protože státní kasu drží lidovec Kalousek, bude mít Říman hodně těžkou práci s prosazením návrhu. Ten se nezdá ani řadě ministrů z vlastní strany.

Není jasné, jak by daňové prázdniny vypadaly. Původní myšlenka byla, že by živnostník nemusel platit daně v jednom roce během volebního období – rok by si zvolil sám. To ale narazilo na odpor. „Je to nesmysl, daňové prázdniny by trvaly neustále,“ říká exministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD). Hrozilo by totiž, že by živnostníci do roku, kdy by jim stát odpustil daně, soustředili veškerý zisk.

Ministr vymýšlí jinou verzi, která by prý nešla obejít – daňové prázdniny by se vyhlásily se zpětnou platností. Stát by tak živnostníkům odpustil daně z daného uplynulého roku, který je účetně uzavřen. Exministr Urban ale kritizuje jakoukoliv formu daňových prázdnin. „Je to tak nestandardní, tak amatérské. Jsem si jistý, že to není nikde na světě. Pan ministr chce získat politické body,“ tvrdí Urban.

Daňové prázdniny

● Původně měli mít živnostníci možnost vybrat si jakýkoliv rok ve volebním období, za který by neplatili daně. Proti je ale ministerstvo financí.
● Ministr Říman teď přemýšlí o zpětných daňových prázdninách. Stát by tak vrátil živnostníkům daně třeba za rok 2005 nebo 2006.
● Uvažuje se ale i o pouze půlročních daňových prázdninách. Stát by tak živnostníkům vrátil jen půlku daní zaplacených za rok.
● Peníze by drobní podnikatelé dostali buď hotově nebo formou nižších plateb daní za následující rok.


Autor: (pol)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.