Klausovi zatrnulo! ...volba bude totiž asi veřejná! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Klausovi zatrnulo! ...volba bude totiž asi veřejná!

Švejnar ve Sněmovně: Pouhý návštěvník!
Švejnar ve Sněmovně: Pouhý návštěvník! (ČTK)

PRAHA – Zítra vypukne boj o Hrad. Oba kandidáti, Václav Klaus (66) a Jan Švejnar (55), se i včera snažili přesvědčit zákonodárce, aby volili právě je. Švejnar se vydal ke komunistickým poslancům, kteří nejsou rozhodnuti, Václav Klaus zase na nepřátelskou půdu k poslancům ČSSD.

Zítra vypukne boj o Hrad. Oba kandidáti, Václav Klaus (66) a Jan Švejnar (55), se i včera snažili přesvědčit zákonodárce, aby volili právě je. Švejnar se vydal ke komunistickým poslancům, kteří nejsou rozhodnuti, Václav Klaus zase na nepřátelskou půdu k poslancům ČSSD. Za hlasy pro Klause ale bojuje i Miroslav Šlouf, poradce expremiéra Miloše Zemana a vlivný člen ČSSD. Včera se také strhl boj o veřejnou volbu.

A vypadá to, že opravdu proběhne! I kvůli Šloufově schůzce s Klausovým kancléřem Jiřím Weiglem jsou pro ni už i zelení! Pro tajnou volbu už je jen ODS. To by mohlo Klausovi zkomplikovat situaci. Podle zákulisních informací pro něj totiž mělo hlasovat až sedmnáct »socanů«. Ti by si na to ale ve veřejné volbě asi netroufli. O kupčení s hlasy mluví i poslanec ČSSD David Rath. Podle něj je někdo ochoten dát poslancům a senátorům ČSSD 3 miliony Kč za hlas pro Klause.

Proč se zelení bojí Šloufa? Ten kromě schůzky s Weiglem v MF Dnes přiznal, že přesvědčuje přátele z ČSSD, aby dali hlas Klausovi. „Nevylučuji, že může stávající prezident obhájit prezidentství už v prvním kole volby,“ řekl Šlouf.

Politici se bojí, že se na volbě nedohodnou. Pro veřejnou by se vyslovila většina poslanců. V Senátu má ale většinu ODS. Důležitou roli bude mít šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Navrhne, jestli se bude hlasovat veřejně či tajně. Když zákonodárci jednu z variant odmítnou, bude se rozhodovat podle té druhé. Vlček před časem řekl, že je pro tajnou volbu. Včera ale Organizační výbor Sněmovny, jehož je šéfem, doporučil veřejnou volbu.

Švejnar ve Sněmovně: Pouhý návštěvník!

I prezidentský kandidát musí dodržovat pravidla. Jan Švejnar i přesto, že je na půdě Sněmovny téměř denně a všichni ho dobře znají, nemá zvláštní výhody. Pro ostrahu Sněmovny je návštěv-ník jako každý jiný, a tak se musí při vstupu podrobit bezpečnostní kontrole a chodit viditelně označkován visačkou »HOST«…

Klaus u poslanců ČSSD: Takhle ho smažili!

Poslanci sociální demokracie si včera stěžovali na Klausovy výroky proti ČSSD a že není nadstranický. Po setkání vedení strany oznámilo, že její zákonodárci budou stejně volit Švejnara.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek:
Nelíbilo se mu, že Klaus před volbami 2006 až moc propagoval ODS. „Pokud budete zvolen, můžeme očekávat, že takovou politiku budete dělat i před dalšími volbami? Nebo řeknete: Udělal jsem chybu. Nenašel jsem zmínku, že byste se za dobu, co působíte v politice, někdy omluvil.
Klaus:
„Pane kolego, vy jste do politiky vstoupil daleko razantněji než já, takže těch omluv muselo být víc. Já jsem šetrný člověk, který si dává pozor na jazyk, vážím slovíčka. Takže já moc omluv mít nemůžu.“

Lubomír Zaorálek:
Stěžoval si, že na jedné slavnostní akci na Hradě seděla předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, kterou Klaus nesnáší, ve 24. řadě, i když by měla sedět v první. „Přijde mi nefér vyřizovat si účty se ženou takhle.“
Klaus:
„Pořádek nedělám já. Přesouvání někoho z jedné řady do druhé je docela těžká práce. Podívám se, kdo kde tehdy seděl.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.