Revírník zachraňuje malé historické památky: Vrací krásu do krajiny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Revírník zachraňuje malé historické památky: Vrací krásu do krajiny

Pomocí kladky je s kamarády Jiřím Milotou a Milanem Vojtěchem zvedají.
Pomocí kladky je s kamarády Jiřím Milotou a Milanem Vojtěchem zvedají. (Foto archiv Ludvíka Poláčka)

Netradiční koníček má revírník Ludvík Poláček (55) z Teplé na Chebsku. Nejen že se stará o tamní lesy, ale s kamarády zachraňuje zničené pomníky, boží muka a kříže.

Celoživotní hobby odstartovala u rodáka z Mariánských Lázní a milovníka historie v roce 2005 náhoda. „Zavolal mi známý, že se na dvoře statku v Mrázově našel pomník padlých vojáků v první světové válce pocházející ze zaniklé obce Výškovice,“ vzpomíná. Naposledy zachraňoval v březnu památník ve Starém Sedle, který ležel v poli nedaleko obce.

„Upozornili mě na to místní. Někdy mi volají kamarádi, jindy zemědělci či silničáři. Často bývají kusy historie pohozené v hromadách kamenů vyvezených z bývalých JZD, v příkopech nebo u starých cest či na polích. Tahle práce mi dělá ohromnou radost,“ uzavírá Poláček.

20 KUSŮ ZA 4 ROKY

Jak záchrana vypadá? S kamarády památku pomocí kladky vztyčí. Z kamenů a betonu udělají základovou desku, na kterou ji následně postaví a očistí. „Nejsme restaurátoři, kameníci ani mecenáši. Drobným historickým památkám bohužel nemůžeme vrátit celou jejich krásu. Přesto jsme jich do krajiny za poslední čtyři roky umístili dvacet. A dalších deset mám vyhlédnuto,“ uzavírá Poláček.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.